Een recent ontdekt eiwit in de hersenen, neuropeptide S, is betrokken bij de regulering van angst, alertheid en slaap. Dit is uit onderzoek met ratten gebleken. Over deze stof was tot nog toe weinig bekend en verder onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe medicijnen voor onder andere ADHD, slaap- en angstklachten.

Ratten die geïnjecteerd werden met het eiwit vertoonden minder angst in het verkennen van hevig verlichte delen van hun kooien. Ook toen er onbekende spullen in de kooien werden geplaatst, iets wat ratten eigenlijk heel eng vinden, bleven deze ratten meer ontspannen. Daarnaast bleven de ratten twee keer zo lang wakker dan de andere ratten en waren ze actiever.

Terwijl de meeste stoffen die zorgen voor waakzaamheid en activiteit op den duur tot gevoelens van angst leiden, is dat bij neuropeptide S niet het geval. In zekere zin lijkt de werking van deze stof op die van nicotine: het verhoogt alertheid, maar werkt stressverlagend. Of anders gezegd, als je gespannen bent is het misschien niet zo vreemd dat je de behoefte krijgt om je bed in te duiken.

Het onderzoek naar het eiwit staat nog in de kinderschoenen maar deze eerste bevindingen zijn veelbelovend.

(Bron: Neuron)