Psycholoog Tiddo Graatsma schreef vanuit zijn ervaring als behandelaar van mensen met een burnout en hardnekkige stressklachten een boek over wat je misschien liever niet van jezelf laat zien: ‘Een val vooruit, de kracht van het brein’. Hierin geeft Tiddo duidelijke uitleg over de invloed van onze gedachten op ons gedrag en de valkuilen waarin we geneigd zijn te vallen. Zijn boek beschrijft een manier om de confrontatie aan te gaan, wat de enige weg tot echte mentale verandering is.

In dit boek is de te volgen weg duidelijk omschreven en voorzien van vele hulpmiddelen en oefeningen. Vaak is een kleine verandering in een patroon al voldoende om een grotere verandering bij jezelf teweeg te brengen. Door bewuster te leveren, zul je je bewust te worden van je gedrag. Hierdoor kun je steeds meer over jezelf gaan ontdekken. Op gegeven moment wordt het dan een automatisch proces, zo stelt Tiddo.
Een van zijn adviezen is: houd een dagboek bij. Het voordeel daarvan is dat het je uit het dagelijkse ritme haalt en je gedachten op papier kunt zetten in plaats van in je hoofd te laten ronddraaien. Het opschrijven kan verhelderend werken en soms ook opluchten. Voor sommige mensen is het idee van het bijhouden van een dagboek een verschrikking. Maar als je erover twijfelt of een dagboek iets voor je is: doe het dan!

Voor meer informatie, zie ook http://www.gezondheidsnieuwsradio.nl/interviews-tiddo-graatsma.
Het boek is op de markt gebracht door uitgeverij Conserve (info@conserve.nl).