Een pil per dag en je bent van de trek in een sigaret of overmatig eten af. Dat zei de Canadese onderzoeker Despres dinsdag op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology in New Orleans. Hij presenteerde daar onderzoeken naar het middel rimonabant, dat voorkomt dat mensen toegeven aan hun hevige behoefte om te roken of te eten. Despres zei dat hij het middel, dat op zijn vroegst over twee jaar op de markt kan zijn, beschouwt als een levensreddend medicijn, omdat het de risicofactoren voor suikerziekte en hartziekten vermindert.Despres presenteerde twee studies. In een ervan verloor bijna driekwart van de 1.036 onderzochten uiteindelijk 5 procent van hun lichaamsgewicht. Bijna de helft verloor zelfs 10 procent.

Onderzoek onder 787 rokers wees uit dat het middel niet onderdoet voor reeds bestaande middelen (nicotinevervangers) om mensen van het roken af te houden. Ongeveer één op de drie deelnemers wist uiteindelijk van de sigaret af te blijven. Het stoppen met roken ging niet gepaard met een gewichtstoename.

Bekend is dat rokers hebben een twee tot drie keer zo grote kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten. Het aantal hartaandoeningen daalt echter met de helft bij personen die stoppen met roken. (ANP)