Relevante details volledig over het hoofd zien kan iedereen overkomen. Maar met een glas alcohol is de kans daarop vele malen groter, wat automatisch samengaat met een grotere kans op ongevallen bij deelname aan het verkeer.

Van een groep mensen die slechts één drankje met alcohol hadden genuttigd zag 82% het niet dat in een videoclip een persoon in een gorillapakje door het beeld liep. De groep was gevraagd om iets heel anders te doen: de stappen tellen van basketbalspelers in deze video. De andere helft van de onderzochte groep kreeg een nepdrankje, zonder alcohol dus, en presteerde beter dan de andere helft die iets gedronken had.
Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol verslechtert de aandacht en kan leiden tot ‘blindheid voor details’. Sowieso missen mensen die volledig nuchter zijn ook al belangrijke voorwerpen die in hun gezichtsveld komen. Het brein kan blijkbaar maar aan een beperkt aantal details aandacht geven. Die beperking wordt nog groter na consumptie van alcohol, al gaat het maar om één glas.
(Applied Cognitive Psychology 2006 Jul;20(5):697-704)