Zelfs gematigde lichaamsbeweging zorgt voor een toename van een stof in de hersenen die de stemming verbetert. Deze stof, PEA (fenyl-ethyl-amine) wordt door het lichaam zelf aangemaakt en heeft een stimulerende werking. De werking lijkt op die van amfetaminen, maar het stofje heeft geen lange-termijn-effecten die van speed zo’n gevaarlijke drug maken.

De toename van het PEA verklaart waarom hardlopers na enige tijd bewegen een euforisch gevoel krijgen. (Eerst werd gedacht dat dit het effect was van de endorfine, maar die stof blijkt niet zo makkelijk tot de hersenen door te dringen als PEA.)


Met dit onderzoek is verklaard waarom lichaamsbeweging hèt natuurlijk middel tegen depressie is. Er werd namelijk gezien dat bij depressieve mensen het PEA-gehalte zeer laag is.

PEA is geen medicijn, maar wordt in het lichaam zelf aangemaakt na lichaamsbeweging. Het onderzoek is uitgevoerd om te zoeken naar andere manieren om depressies te verlichten en voorkomen. Op dit moment schrijven de meeste artsen louter antidepressiva voor. Nadeel daarvan o.m. is dat het gaat om lichaamsvreemde stoffen.

(Bron: PMID 11579070: British Journal of Sports Medicin)