Ouderen met langdurig bestaande depressieve klachten hebben twee keer zo veel kans om een hartaanval te krijgen als niet-depressieve ouderen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van psychiater M.A. Bremmer.

Huisartsen zouden volgens Bremmer meer oog moeten hebben voor de lichamelijke functioneren van depressieve oudere patiënten, ook al mankeert er op het eerste gezicht weinig. Bremmer ontdekte dat depressieve ouderen ook twee keer zo vaak last hebben van een overactief afweersysteem, dat dementie zou kunnen veroorzaken. Of dit een direct gevolg is van de depressie is niet bekend.
Ongeveer vijftien procent van de 60-plussers kampt met een depressie. Een op de vijf ouderen heeft een aandoening aan het hart.
Aan het onderzoek onder 55-plussers deden ruim 2.400 mensen mee. Zij deden mee aan een langlopend bevolkingsonderzoek (Longitudinal Aging Study Amsterdam).
Dit is het niet het eerste onderzoek dat een link legt tussen depressie en hartproblemen. Depressie en hartziekten komen vaak samen voor. Eerst dacht men dat de depressiviteit het gevolg was van de impact die een hartinfarct kan hebben, maar epidemiologisch onderzoek laat zien dat depressie ook vooraf kan gaan aan een hartinfarct.

(VU medisch centrum)