Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat depressie van invloed is op de activiteit van zogenaamde ‚Äòkiller’cellen (NKCA) en daarmee op de weerstand tegen ziektekiemen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat antidepressiva de killercellen kunnen beïnvloeden, maar daarnaar is nooit gekeken met dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek. We weten daarom niet of de veranderingen in de afweer bij gebruik van antidepressiva samenhangen met het medicijn of het gevolg zijn van een placebo-effect.

Daarom hebben onderzoekers van de University of Nebraska het effect van antidepressiva op killercellen onderzocht met een dubbelblind onderzoek. 16 patiënten namen eraan delen. Allen hadden een ernstige depressie. Van hen kregen er acht citalopram 20 mg/dag en 8 een placebo.

Het bleek dat wanneer patiënten een positieve respons lieten zien op de therapie, er ook sprake was van een verhoogde activiteit van de killercellen. Het omgekeerde werd ook gezien: geen succes met de therapie ging samen met een significant verlaagde activiteit van killercellen.

De onderzoekers concluderen hieruit dat het nu helemaal zeker is veranderingen in de depressie, ongeacht de therapie, van invloed zijn op de NKCA en daarmee op de afweer.

(Psychological Medicine, voorjaar 2004)