Op het brein bevestigde elektroden maakten het voor patiënten mogelijk om een cursor op een beeldscherm te verplaatsen en een simpel videospel te spelen alleen door erover te denken.Mensen met een ernstige handicap zijn door de nieuwe techniek, in de toekomst ‘weer’ in staat om te communiceren en kunnen zelfs ‘weer’ bewegen.Dit is mogelijk door aanpassingen aan het brein te verrichten en door het te trainen beschadigde zenuwcellen te vermijden.

Doktoren van de University of Wisconsin-Madison hebben afgelopen maand en in juni dit jaar een gedeelte van de schedel en een stukje van de hersenen van twee patiënten verwijderd en elektroden aan de buitenkant van hun brein geïmplanteerd. Vanuit de elektroden liepen draden naar een computer.

De patiënten hadden bijna twee weken nodig om te leren hoe controle over de cursor te krijgen met hun gedachten. Chandra Malmquist (36) was één van die patiënten. Zij heeft in de tien dagen dat zij in het ziekenhuis was verschillende manieren om controle over de cursor uit te oefenen uitgeprobeerd, zoals bijvoorbeeld het inbeelden van geluiden of het maken van gezichten. De meest effectieve manier, ontdekte ze, was door in elkaar te duiken en te denken aan schreeuwen.

De andere patiënt, een man uit Wisconsin was door dezelfde toegepaste techniek in staat om zijn e-mail te lezen, videospelletjes te spelen, het licht aan en uit te doen, televisiekanalen te wisselen en het volume van de tv te veranderen. Kortom, science-fiction wordt werkelijkheid.

[PsycPORT]