Gedecafeïneerde koffie blijkt bij te dragen aan de ontwikkeling van artritis. Dat is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de eigen weefsels aanvalt en dan in het bijzonder kraakbeen en bot.Dat wordt afgeleid uit onderzoek onder meer dan 31.000 vrouwen van middelbare leeftijd, die vanaf 1986 tot 1997 werden gevolgd. 158 van hen bleken artritis te krijgen. Deze vrouwen zijn vergeleken met de anderen die de ziekte niet kregen.

Vrouwen mèt artritis bleken over het algemeen 4 of meer koppen per dag decafé te hebben gedronken.

Uit hun gegevens concluderen de onderzoekers dat je je kans op artritis 2 tot zelfs 4 keer zo groot maakt als je decafé drinkt. Drink je gewone koffie, dan loop je mogelijk geen verhoogd risico, maar dit wordt tegengesproken in ander onderzoek. Theedrinkers verlagen de kans op artritis met 60%.

De onderzoekers denken dat het gebruik van industriële chemicaliën bij het decafeïneren hier een rol bij speelt. Er komen steeds meer bewijzen voor dat de rol van omgevingsfactoren bij het ontstaan van artritis groot is.De beste oplossing voor dit probleem is: stop met het drinken van koffie. Daarbij maakt het niet uit of het om gewone of decafé gaat. Dit is echter voor veel mensen een probleem, maar het van koffie-verslaving afkomen blijkt relatief simpel als je op de hoogte bent van de verschijnselen als je met koffiedrinken stopt. (Zie een eerder bericht).

In ieder geval is gematigd gebruik van koffie aan te raden.

(Bron: American College of Rheumatology’s annual meeting)