Mannen van middelbare leeftijd hebben nu een goed excuus om met hun vrienden naar de kroeg te gaan, het is goed voor hun hersenen. Onderzoekers zeggen dat sociale activiteiten, zoals avondschool, een potje schaken of naar de kroeg gaan kan bijdragen aan de mentale conditie. Bij vrouwen was dit effect minder, misschien omdat zij tijdens het verzorgen sociaal meer gestimuleerd worden.Volgens het team van het universitaire college van Londen kun je je beter niet sociaal terugtrekken om mentale achteruitgang te voorkomen. De onderzoekers hebben 5350 ambtenaren van 35 tot 55 jaar oud ondervraagd over hun vrijetijdsbesteding.

Er werd gevraagd of ze deelnamen aan laag cognitieve inspanningen – zoals doe-het-zelf klussen en huiswerk ‚Äì tot aan of ze deelnamen aan hoog cognitieve inspanningen ‚ zoals culturele bezoeken en avondschool.

Daarnaast kregen de deelnemers testen waarin het verbale geheugen, wiskundig redeneren, vocabulaire en verbale vermogens duidelijk werden.

Aan het licht kwam dat het deelnemen aan sociale activiteiten een positieve invloed had op het cognitief functioneren.Het maakt uit of je op middelbare leeftijd actief bent of niet. Het advies luidt dan ook om vooral getrouwd te blijven om zo frequent in aanraking te komen met sociale situaties. Wel benadrukte de onderzoekers dat een biertje in de kroeg gezond is voor de mentale conditie, maar dan wel met mate. (Bron: BBC News)