De positieve werking van cafeïne is ons bekend: het maakt wakker, geeft energie. Maar de reacties verschillen van persoon tot persoon. In sommige mensen veroorzaakt het angst en onrust.

De fysieke verslaving begint al bij 2 á 3 cafeïnehoudende drankjes per dag bij een volwassene. Een kind heeft waarschijnlijk een veel lagere drempelwaarde en is daardoor nog veel sneller aangetrokken tot deze frisdranken. Bekend is dat zowel volwassenen als kinderen afkick-verschijnselen krijgen als ze stoppen met het innemen van cafeïne houdende dranken. Deze kunnen bestaan uit hoofdpijn en vermoeidheidsgevoelens. Klachten houden twee dagen aan. Goed om te weten, want deze informatie is nodig om het ‘probleem’ bij jezelf te herkennen. Je kunt dan de oorzaak van rusteloos gedrag zelf interpreteren.

De onderzoeker ziet het als groot probleem dat kinderen niet voldoende afweten van de verslavende werking van cola en de daarmee samengaande afkick-verschijnselen. Daarom kan het voorkomen dat ze dagen hebben dat ze minder dan optimaal functioneren. Dat heeft grote invloed op hun welbevinden volgens de psychofarmacoloog die het onderzoek leidde.

(Bronnen: Archives of Family Medicine, Science Daily, CNN health)

Voor meer informatie: http://www.cspinet.org/sodapop/