Voor mensen van 27 tot 36 jaar is het verstandig om hun spieren te trainen met gewichten. Dat blijkt uit het onderzoek waar epidemiologe I. Bakker deze week op promoveert. Beweging en gewichtsdragende belasting van de spieren heeft bij hen meer effect op de sterkte van hun botten dan het drinken van melk.
Het effect van calcium op de botdichtheid van deze leeftijdsgroep is veel kleiner dan de toename van hun spiermassa. Bakker bestudeerde gegevens over ongeveer vierhonderd mensen van 27 tot 36 jaar en keek welke factoren van invloed waren op de botsterkte van de wervels van hun onderrug.In haar onderzoek bleek ongeveer 30 procent van deze mensen een specifiek vitamine D-receptorgen te hebben, een bepaalde variant van het gen dat de calciumopname regelt.
Naast dergelijke erfelijke factoren, spiermassa en de hoeveelheid beweging, blijken ook de inname van voedingsvezels en alcohol van invloed op de sterkte van de botten. Het is van belang de dichtheid van de botton hoog te houden, anders kan er op latere leeftijd botontkalking (osteoporose) optreden, wat de kans op een botbreuk verhoogt. (ANP)