‘s Avonds laat eten maakt je niet dik, volgens een recent onderzoek.Wetenschappers aan de Oregon Health & Science Universiteit in de VS hebben testen verricht op 47 vrouwelijke apen. Ze hebben geen link gevonden tussen ‘s avonds eten en overgewicht, wat een indicatie kan zijn dat het ‚Äòniet eten in de avond’ wel eens een mythe zou kunnen zijn.

Dr. Judy Cameron ontdekte dit fenomeen bij toeval. Hun onderzoek was oorspronkelijk gewijd aan het verband tussen vrouwelijke hormonen en gewichtstoename, waarvoor de onderzoekers de eierstokken hebben laten verwijderen van 19 van de 47 apen. Door het verwijderen van de eierstokken dalen de hormonen oestrogeen en progesteron, hetzelfde wat er gebeurt in de menopauze.

De onderzoekers ontdekten dat de apen waarbij de eierstokken verwijderd waren meer begonnen te eten en aankwamen.

Dr. Cameron vertelde dat door de afwezigheid van deze hormonen de voedselinname met 67% steeg en het gewicht met 5%.

Er werd ook een toename in het hormoon leptine geconstateerd. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen en beïnvloedt de voedselinname.

Er zijn onderzoeken gedaan naar vrouwen in de menopauze waaruit bleek dat vele vrouwen dikker werden in deze fase van hun leven. De wetenschappers hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan nieuwe behandelmethodes om dit probleem op te lossen. Tijdens het onderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat apen op verschillende tijden eten. Veel apen aten laat in de avond of zelf ‘s nachts. Er is geen verband aangetroffen tussen laat eten en gewichtstoename. Volgens Dr. Cameron is een calorie een calorie, wanneer je die ook inneemt. Het is absoluut gezonder om voor 8 uur ‘s avonds te eten, anders loop je het risico om een vette snack uit de kast te halen, wat je wel dik maakt. (BBC News)