Er zijn in het verleden al verschillende onderzoeken geweest die laten zien dat bidden voor mensen die op de intensive care-afdeling liggen een positief effect heeft, zelfs als je ze niet kent.

Nu is er ook een onderzoek dat het geloof in de uitwerking van gebed ondersteunt.Israëlische onderzoekers gingen bij 3.390 patiënten met bloedinfecties na of bidden een effect had op hun gezondheid. De patiënten werden in twee groepen gedeeld. De ene groep kreeg een kort gebed om hun herstel, door een persoon die voor hen een onbekende was. De andere groep kreeg geen gebed. De onderzoekers vergeleken toen het aantal overledenen, de duur van het ziekenhuisverblijf en de lengte van koortsaanvallen tussen de twee groepen.

Van de patiënten die een gebed hadden gehoord, overleed 28%, vergeleken met ruim 30% van de groep die geen gebed gekregen had. De duur van de tijd in het ziekenhuis en lengte van de koorts was ook korter in de groep voor wie gebeden was. Conclusie van de onderzoekers: “Bidden kan een positief gevolg hebben bij mensen met bloedinfectie. Deze interventie heeft geen bijverschijnselen en moet overwogen worden als middel in de klinische praktijk”.In een ander onderzoek gingen Italiaanse en Poolse onderzoekers na welk effect bidden heeft op hartritmepatronen. Ze gingen de frequentie van ademhalen en bloeddruk na bij 23 gezonde proefpersonen tijdens gewoon praten en tijdens bidden van de rozenkrans. De resultaten tonen dat gebed significante verbetering van het hartritme teweegbrengt.

“Een ritme van 6 ademhalingen per minuut brengt gunstige psychologische en wellicht ook fysiologische effecten met zich mee”,