Het is goed mogelijk dat in de toekomst ook je CD-collectie een bijdrage levert in het wel of niet krijgen van die leuke nieuwe baan waar je naar solliciteert.

De Journal of Personality and Social Psychology stelt naar aanleiding van nieuw onderzoek dat iemands CD-collectie een indicatie kan geven van iemands persoonlijkheid.

Peter J. Rentfrow, student psychologie aan de University of Texas in Austin zegt dat muzikale voorkeuren een manifestatie van onze persoonlijkheid vormen. Hierbij onderscheidde hij vier hoofdgroepen. Mensen die graag naar blues, jazz, klassieke muziek en folk luisteren, zijn hoogst waarschijnlijk creatief, open voor nieuwe experimenten en houden van abstracte ideeën, tevens zijn zij vaak politiek links georiënteerd.

Houdt men van pop, country en religieuze muziek, dan is men vaak extrovert, hardwerkend en goed van vertrouwen, tevens zijn ze praktisch ingesteld en politiek rechts georiënteerd. Alternatieve muziek, rock en heavy metal worden door de wat meer fysiek actieve en avontuurlijke mens gewaardeerd. Dance en hip-hop fans vinden zichzelf vaak erg aantrekkelijk, zijn extravert, atletisch en inschikkelijk. Voor dit onderzoek werden 3500 studenten geïnterviewd.

(bron: Psychology Today)