Uit een onderzoek blijkt dat kenmerken van de handdruk gerelateerd zijn zowel aan objectieve persoonlijkheidsmetingen als aan de indrukken die mensen zich vormen over elkaar.

Een stevige handdruk geeft aan dat je te maken hebt met een extraverte persoon die zijn emoties uitdrukt. Als een vrouw je een stevige hand geeft, staat ze open voor nieuwe ervaringen. Zoals je al kunt verwachten, staat een slap handje voor verlegenheid en neuroticisme (angst, schaamte en kwetsbaarheid).

Goed om te weten dat je de eerste indruk die men van je krijgt kunt beïnvloeden.

Een goede handdruk omvat de hele hand. Je hand moet vlak genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de palmen tegen elkaar aan komen. Door even te pauzeren, laat je oprechtheid en openheid zien. Als je de laatste bent met het terugtrekken van de hand, maak je zeker geen vreemde indruk, als dat samengaat met andere niet-verbale tekens (oogcontact).

Ga tijdens de pauze na wat voor handdruk je ontvangt. Bepaal of de ander je hand duwt, trekt of draait. Zorg er zodoende voor dat je wat meer informatie over de persoon in kwestie krijgt en probeer je die indruk later nog eens te herinneren.