Hoe is het verklaarbaar dat sommigen snel last van angst en fobie krijgen? Het vermoeden bestaat dat biologische factoren een grote invloed hebben. Sommige mensen hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor het beleven van angst. Neurotransmitters zijn hiervoor verantwoordelijk.

Als er in de hersenen minder dopamine wordt aangemaakt, raken mensen gespannen, angstig en prikkelbaar. Nieuwsgierigheid en de behoefte aan afwisseling blijven echter bestaan. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek.

Dopamine is een neurotransmitter die de berichten tussen zenuwcellen helpt overdragen. Dopamine zou te maken hebben met verslavingsgedrag. Alcohol en cocaïne hebben deels hun effect te danken aan het feit dat ze in staat zijn dopamine vrij te maken.

Mensen met een sociale fobie hebben een laag dopaminegehalte. Het lijkt erop dat de receptoren minder goed reageren op het vrijkomen van deze neurotransmitters. Dat blijkt uit PET-scans. Het was al bekend dat mensen met een sociale fobie goed reageren op antidepressiva. Deze onderzoeksresultaten kunnen ertoe leiden, dat mensen met meer specifieke medicijnen van hun fobie kunnen genezen.

(American Journal of Psychiatry)