Iemand die je kent bakt niks van wiskunde. Snapt er niets van, maar vraagt geen hulp van de leraar. Doet ook niets aan het huiswerk en wil geen enkele andere oplossingsmanier uitproberen. Daardoor zakken de cijfers voor wiskunde tot een diepe onvoldoende.

Uit nieuw onderzoek blijkt er niks mis is met die persoon. Het is de leeromgeving tot dit soort zelf-destructief gedrag leidt.

De University of Notre Dame deed onderzoek.

Je hebt leraren die zich erop richten dat hun leerlingen met precies het juiste antwoord komen. Het zijn de demotiverende leraren, die geïrriteerd doen als de leerling een verkeerd antwoord geeft. Ze geven dan direct een ander de beurt die het probleem moet verhelpen door wel het goede antwoord te geven.

Leraren die leerlingen tot meer inzet motiveren benadrukken dat onzeker zijn, leren van fouten en vragen stellen allemaal onderdeel uitmaken van het normale leerproces.

Ze vragen de leerling of ze zich een eerder uitgelegd begrip nog herinneren. Laten weten dat de leerlingen niet moeten aarzelen als ze iets niet snappen om het te vragen.
(Journal of Educational Psychology (Vol. 94, No. 1))