Kruidengeneeskunde bestaat al eeuwenlang. Interessant is dat van kruiden die in de natuurgeneeskunde worden toegepast nò pas officieel duidelijk wordt waarop het werkingsmechanisme is gebaseerd. Zo ook met cayennepeper.



Cayennepeper is niet alleen een veel gebruikt kruid in de keuken, maar ook een erkende pijnstiller. Capsaicine is het actieve ingrediënt.

Het kan toegepast bij de behandeling van reuma, spierspanningen in de schouder en arm en om de zenuwpijnen tegen te gaan bij gordelroos en diabetes. Capsaicine blijkt de pijnreceptoren in de huid te stimuleren als het in contact wordt gebracht met het pijnlijke deel in het lichaam. Aanvankelijk geeft dat een brandend gevoel en wordt de huid rood. Daarna ontstaat een gevoel van warmte. Dat is het teken dat de bloedtoevoer toeneemt, waardoor de verkrampte spieren zich gaan ontspannen. Na een aantal toepassingen wordt de behandelde huid ongevoelig voor pijn. Omdat capsaicine de uitstoot van een pijnsignaal remt, ondervinden de patiënten tot lange tijd na de behandeling totaal geen pijn meer.

Cayenne wordt (inwendig) ook gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Het verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer vergemakkelijkt wordt.

(Bronnen: UCSF, Medline).