Een kop chocolademelk per dag kan je helpen je bij de dokter weg te houden.

Een studie door wetenschappers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat een kop chocolademelk rijk is aan krachtige antioxidanten. In het lichaam beschermen antioxidanten de lichaamscellen tegen de effecten van zuurstofradicalen (voedingsstoffen die in het lichaam als antioxidant werken, zijn vitamine C, vitamine E, ?ücaroteen- en seleen.)

Ook eerdere studies hebben aangetoond dat de chemische stoffen in cacao bescherming bieden tegen diverse ziektes en kunnen de effecten van het ouder worden tegenhouden.

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat cacao rijker is aan antioxidanten dan andere gezonde dranken zoals thee en rode wijn.

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van thee, rode wijn en cacao. Een studie in China, eerder dit jaar, wees uit dat thee drinkers 50% minder kans hadden om kanker te ontwikkelen dan niet-theedrinkers.

Ruim een jaar geleden toonden onderzoekers in Frankijk aan dat een glas rode wijn per dag de kans op een tweede hartaanval gehalveerde.

Een onderzoek onder 8000 Amerikanen in 1998, wees uit dat het eten van chocola je leven wel eens sterk zou kunnen verlengen.

Al deze voedingsmiddelen zijn rijk aan polyfenolen, chemische stofjes die een antioxidatief effect hebben op het lichaam. Deze stoffen maken vrije radicalen onschadelijk. Deze vrije radicalen zijn een gevaarlijke trigger voor ziektes zoals kanker. Dr. Chang Yong Lee en zijn collega’s aan de Cornell Universiteit in New York hebben de aanwezige antioxidanten in rode wijn, thee en cacao vastgesteld.

Een kopje chocolademelk staat aan de top. Hun studie wees uit dat chocolademelk twee keer zoveel antioxidanten bevat als een glas rode wijn, drie keer meer dan een kop groene thee en wel vijf keer meer dan in zwarte thee.
Cacao komt in vele producten voor, maar cacao drinken is verreweg de beste manier om van de voordelen te profiteren. Dit komt vooral doordat een chocoladereep rijk is aan verzadigde vetzuren en suiker. Een reep van 40 gram bevat al gauw 8 gram verzadigd vet. Een kop chocolade melk bevat slechts 0,3 gram. ‚ÄúIedereen weet dat antioxidanten goed zijn voor de gezondheid, maar niemand weet hoeveel we er dagelijks van nodig hebben‚Äù, zegt Dr. Lee. Wel staat vast dat één of twee koppen chocolademelk per dag een lekkere, warme manier is om je lichaam te voorzien van antioxidanten. (American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry)