Onderzoek uit de koker van Mars, dat een product heeft gemaakt met extra flavonolen uit cacao, laat zien dat cacao tot drie uur na consumptie zorgt voor toename van toevoer van bloed naar de hersenen.

cacao.jpgHet zijn de flavonolen in cacao die de aanmaak van NO in de bloedvaten laten toenemen. Het positieve van toename van de bloedtoevoer naar de hersenen bij ouderen de hersenfuncties kunnen verbeteren. Dat zou vooral bij slaaptekort en vermoeidheid tot flinke verbeteringen leiden, aldus Ian Macdonald van de University of Nottingham. Hij besprak de werking van cacao op het jaarlijkse congres van de American Association for the Advancement of Science.

Het onderzoek betrof jonge vrouwen, die gevraagd waren om moeilijke taken te doen terwijl de activiteit in hun brein bekeken werd met MRI-techniek. Bij de groep vrouwen die een chocolademelkachtig drankje met extra flavonolen hadden gedronken, werd een significante toename van de bloedtoevoer richting hersenen gezien. Men denkt nu dat flavonolen ingezet kunnen worden ter voorkoming van dementie, of bij de behandeling daarvan.
Helaas veroorzaken flavonolen de bittere smaak in chocola. Producenten verwijderen deze stof grotendeels voor het maken van de mild smakende melkchocolade. Het nadeel van chocolade is natuurlijk ook het hoge gehalte aan suiker. Echter, daar kan iets aan gedaan worden. Met melk en cacao kan toch een lekker drankje gemaakt worden, waarbij eventueel wat honing als zoetstof wordt gebruikt.
Dezelfde flavonolen komen overigens ook voor in groene thee en rode wijn, die ook al in verband zijn gebracht met verbeteringen in de bloedsomloop.

(University Nottingham, 22-02-2007)