Behandeling met botox verlamt niet alleen de spiertjes in het gelaat die rimpels kunnen veroorzaken, maar heeft ook invloed op de emotionele beleving. Mensen die negatieve emoties niet in het gezicht tot uitdrukking kunnen brengen, ervaren namelijk meer negatieve emoties. Ze zien de wereld door een negatieve bril, omdat ze hun gevoel van walging niet kwijtraken door het te uiten.

BotoxGevoelens vaak onderdrukken is niet verstandig. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die hun emoties vaak onderdrukken een slechtere gezondheid hebben. Vooral het onderdrukken van walging blijkt negatieve gevolgen te hebben, ontdekte Grob die promoveert op dit onderwerp.
In haar onderzoek waren proefpersonen die werd gevraagd hun walging te onderdrukken, goed in staat de uiting van emoties te onderdrukken. Echter, deze emotie kwam alsnog tot uitdrukking via andere kanalen. Op gedachteniveau gingen ze veel meer aan walgelijke dingen denken en ook andere zaken werden veel negatiever opgevat. Mensen die de wereld door een negatieve bril aanschouwen, ervaren meer negatieve emoties. Als ze deze vervolgens ook weer onderdrukken belanden ze al snel in een negatieve spiraal. Zeker iets om over na te denken in een maatschappij waarin mensen steeds vaker in naam van schoonheid hun gezichtsspieren lamleggen met botoxbehandelingen, meent Grob.

J. Grob docent bij de afdeling Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.