Het kruid Saw Palmetto, oftewel vertaald de zaag(tand)palm, wordt al lange tijd ingezet tegen prostaatvergroting bij mannen. Vergrote prostaat heeft de vervelende bijkomstigheid dat je veel vaker moet plassen.

Nu is er recent een dubbel-blind onderzoek geweest dat de werking bevestigt. Aan dit onderzoek, waarover geschreven is in het vakblad Urology, namen 65 mannen deel. Ze kregen òf 160 mg zaagtandpalm òf een nepmiddel, twee keer per dag. De mannen die de neppil kregen, constateerden verbetering van hun plasproblemen. Dat is weer eens het beroemde placebo-effect. De mannen die zaagtandpalm kregen deden het nog veel beter dan de controlegroep. Er is dus nu geen twijfel meer: zaagtandpalm werkt.Zaagpalm verhindert de omzetting van testosteron in DHT. DHT is, denken onderzoekers, een belangrijke veroorzaker van de vergroting van de prostaat. Het is ook dè boosdoener bij erfelijke haaruitval bij mannen.

Dit kruid is net zo werkzaam als het medicijn Proscar of Finasteride, maar “is goedkoper en vermijdt het verminderde libido dat voorkomt met Proscar”, volgens Gerber, professor aan de Universiteit van Chicago.

Finasteride werd oorspronkelijk ingezet tegen prostaatvergroting, tot een onverwachte bijwerking aan het licht kwam: kalende mannen kregen hun haar terug. Deze werking is nu grotendeels verklaard: dezelfde hormonen die prostaatvergroting veroorzaken zijn ook verantwoordelijk in het proces van mannelijke kaalheid. Daarom wordt finasteride in veel landen (maar nog niet in Nederland) voorgeschreven aan mannen met haarproblemen. Er zijn inmiddels ook sterke aanwijzingen dat zaagtandpalm hetzelfde effect heeft, dus net als finasteride tegen kaalheid werkt. Omdat het gaat om een niet te patenteren kruid, is het aantal onderzoek naar de werking tegen haaruitval schaars.

(Urology)