Ongeveer 5% van de schoolgaande kinderen, pubers en volwassenen heeft ADHD. Bij 70% van de patiënten blijven overbeweeglijkheid, ondoordacht reageren en problemen met vasthouden van de concentratie het hele leven bestaan.

Onderzoekers van het McMaster Evidence Based Practice Center zijn nagegaan wat bekend is over de lange-termijn-behandeling van kinderen met ADHD. De onderzoeksgegevens zijn veelal onvoldoende, omdat de effecten van ritalin op de lange termijn slecht onderzocht zijn.

Uit 7 onderzoeken bleek dat het overbeweeglijke gedrag minder werd na behandeling met stimulerende medicatie (ritalin). Zes studies vonden een verbeterd sociaal functioneren met stimulantia. Wat betreft leerprestaties heeft gebruik van bij ADHD weinig aantoonbaar effect.

Er is maar één studie gedaan naar combinatietherapie en die laat zien dat behandeling met pillen en gedragstherapie beter werkt dan behandeling met pillen alleen.

Conclusie: er is behoefte aan systematisch onderzoek naar behandelmethoden van ADHD, waarbij aandacht moet worden geschonken aan o.m. de (representatieve) keus van de onderzoeksgroep.

(Canadian Journal of Psychiatry).