Bang om fouten te maken, we hebben er allemaal weleens last van. Het kan de kop opsteken bij kleine en grote dingen, zoals angstig zijn voor fouten tijdens het geven van een presentatie, het maken van een examen, het aangaan van nieuwe sociale contacten, enzovoort. Op zich is hier niets mis mee, het zorgt ervoor dat we scherp blijven en ons best doen. Het kan echter ook voorkomen dat de angst te grote vormen aanneemt. Dat je zo bang voor fouten bent dat je alleen nog maar daarop focust en wellicht dingen gaat vermijden. Hoe kun je hiermee omgaan?

angstTen eerste is het belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent. Zoals gezegd heeft iedereen er weleens last van en een deel van de populatie ervaart grote tot zeer grote angst. Het kan vaak helpen door alleen al met iemand te praten die hetzelfde ervaart als jij. Probeer daarom met anderen hierover te praten en je zult vanzelf iemand tegenkomen die echt begrijpt wat je doormaakt. Het klinkt wat clich├ę, maar gedeelde smart is in dit geval echt halve smart.

Hiernaast kun je jezelf aanleren om fouten als iets positiefs te gaan zien. Fouten maken hoort nu eenmaal bij het leven, we kunnen simpelweg niet alles goed doen. Sterker nog, van fouten kun je ontzettend veel leren. We hebben de neiging om te denken dat mensen die succesvol zijn, dit zonder problemen hebben bereikt. Het is echter zo dat ook deze mensen veel dingen fout hebben gedaan en hier steeds weer waardevolle informatie over wat wel en niet werkt eruit hebben kunnen halen. Juist door fouten te maken kom je verder en leer je meer.

Bedenk voor jezelf eens een tiental manieren waarop je kunt reageren op het maken van een fout. Dit mag zo gek zijn als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een buiging maken naar de mensen bij wie het mis ging, jezelf voor de kop slaan, jezelf een compliment geven over de geweldige fout die je nu weer hebt gemaakt. Probeer ze allemaal eens uit. Door welke voel je je beter en waar leer je het meeste van? Schrijf ook elke dag eens op wat je beste fout van die dag is geweest. Je zult op een gegeven moment merken dat fouten maken zelfs een leuke kant kan hebben.

Je ontkomt er nu eenmaal niet aan om fouten te maken. Je kunt echter wel een hele grote invloed hebben op hoe je hiermee omgaat. Door het slim aan te pakken, kun je je fouten juist leren te gebruiken en zo verder komen. Er zijn genoeg (online) cursussen te vinden die je hier verder mee kunnen helpen. Is dat voor je gevoel niet voldoende? Schakel dan de hulp in van een professional bij je in de buurt. Laat het er niet bij zitten en maak straks de beste fouten van iedereen.

Geschreven door online studentenpsycholoog Dea Boom van psychologenpraktijkboom.nl