Artsen moeten voorzichtig zijn met het voorschrijven van moderne antidepressiva aan kinderen vindt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, naar aanleiding van maatregelen in Engeland.

Slechts bij hoge uitzondering  zouden psychiaters de medicijnen aan depressieve kinderen moeten voorschrijven. Het college vindt dat er nog onvoldoende kennis over de veiligheid en werkzaamheid van de medicijnen bij kort gebruik. Over langdurige inname van de medicijnen is nog helemaal niets bekend.

De MHRA, de Engelse tegenhanger van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, raadde het gebruik van de medicijnen Seroxat en Efexor af voor gebruik bij depressieve patiënten onder de achttien. Aan die lijst zijn nu Lustral en Cipramil toegevoegd.

Testen hebben uitgewezen dat sommige van deze medicijnen de kans op zelfverminking en zelfmoord verhogen. Alleen Prozac kan volgens de Engelsen voor jonge patiënten nog door de beugel. Zowel het CBG als de MHRA adviseren kinderen die de medicijen al gebruiken er niet abrupt mee te stoppen. (ANP)