Het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen en zwangere vrouwen wordt steeds meer de gewoonste zaak van de wereld. Echter, het is niet duidelijk of deze medicijnen een gevaar vormen voor hersenen in ontwikkeling.

In een nieuwe studie leveren onderzoekers bewijs dat bij jonge muizen de antidepressiva bekend als selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) de hersenen permanent wijzigen, wat resulteert in een groter risico op depressie en angsten op latere leeftijd. SSRIs lijken depressie te bestrijden door een molecule te beïnvloeden, genaamd een transporter, op de buitenkant van sommige hersencellen. De belangrijkste taak van het molecule is het absorberen van serotonine, een hersenstof die verantwoordelijk is voor stemmingsregulatie. SSRIs verhinderen waarschijnlijk dat de transporter serotonine inneemt, waardoor de hoeveelheid vrije serotonine in de hersenen groter wordt, wat erin resulteert dat het individu zich beter gaat voelen.

Jay Gingrich en zijn medewerkers aan de Columbia Universiteit hadden eerder aangetoond dat genetisch gemanipuleerde muizen, waarbij het gen voor de serotonin transporter ontbrak, op volwassen leeftijd depressief en angstig werden.

(Bron: Biopsychology NewsLink)