Volgens Joseph Hibbeln, die als arts en onderzoeker verbonden is aan het ‘National Institute of Health’, verandert de moderne industrieel geproduceerde voeding de architectuur en het functioneren van onze hersenen. Stemmingsproblemen en agressiviteit zouden daarvan het gevolg zijn.

junk.jpgEen groot deel van de Westerlingen lijdt aan fundamentle tekorten van noodzakelijke voedingsstoffen. Hij doelt vooral op een tekort aan essentiële vetten, die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen. Dit tekort leidt tot mentale problemen, zoals depressie en agressie. Hibbeln is van overtuigd dat junkfood ons ‘gek’ en agressief maakt.

Een deel van de psychiatrische stoornissen is naar zijn mening te voorkomen is door het voedingspatroon te volgen dat de hartstichting aanraadt. Wat werkt tegen hart- en vaatziekten, voeding die rijk is aan vette vis, werkt ook tegen stemmingsproblemen. Daarnaast is het nodig om commerciële saladedressings, margarine en gefrituurd eten compleet te schrappen, stelt hij. Die zijn te rijk aan oliën van planaardige bron vol met omega-6-vetzuren, die de omega-3-vetzuren vervangen met alle negatieve gevolgen van dien. Volgens Hibbeln is er een verband tusswen de toename van het aantal moorden in 38 onderzochte landen sinds de jaren 1960 en de consumptie van omega-6-vetzuren van plantaardige oorsprong. Een land als Japan waar vette vis op het dieet is blijven staan, heeft veel minder te kampen met moorden en depressies.
Hibbeln gaat misschien ver in zijn uitspraken, maar zijn adviezen om voor voeding te kiezen die rijk is aan omega 3 zijn gestaafd op een reeks van onderzoeken. Die ondersteunen inderdaad de positieve effecten van vette vis, waarin de omega-3-vetzuren rijkelijk aanwezig zijn.

(Guardian)