Kinderen kunnen afvallen als het juiste boek lezen. Dit komt naar voren uit onderzoek door het Duke Children’s Hospital, waaraan een groep te dikke meisjes tussen de negen en de dertien jaar meedeed.

Cover Lake RescueDe onderzoekers lieten dertig meisjes het boek Lake Rescue (Annie Bryant) lezen.
Een tweede, ongeveer net zo grote groep, las een ander boek, Charlotte in Paris. Een controlegroep van vijftien meisjes las geen enkel boek.
Lake Rescue gaat over een dik meisje dat met haar school gaat kamperen. Kinderen plagen haar omdat ze dik is. Ze heeft geen vrienden en maakt zich er zorgen over of het schoolreisje wel goed zal aflopen. Maar ze maakt vrienden en herwint haar zelfrespect. In het kamp ontmoet ze een coach die haar leert hoe belangrijk lichaamsbeweging voor haar is en hoe ze gezond moet eten. De mentor houdt de hoofdpersoon ook op het juiste spoor.
Het belangrijkste personage in Charlotte in Paris is geen dik meisje. Het boek gaat niet over overgewicht.
Toen de onderzoekers na zes maanden de meisjes weer opzochten, maten ze dat de BMI van de meisjes die Lake Rescue hadden 0,71 punten was gezakt. De BMI van de meisjes die het andere boek hadden gelezen, was met 0,33 punten verminderd, terwijl de BMI van de meisjes in de controlegroep met 0,05 was gestegen. Het lezen van het boek Lake Rescue verbeterde ook de manier waarop de kinderen tegen zichzelf aankijken, zo bleek uit psychologische tests.
Dit onderzoek is de eerste studie die aantoont dat boeken een positief effect op de leefstijl en het lichaamsgewicht van kinderen kunnen hebben. Via boeken is het dus mogelijk om gezond gedrag door kinderen te stimuleren.

(Daily Mail, Obesity Society)