Een defect in het immuunsysteem zou volgens onderzoekers ten grondslag liggen aan ADHD (attention deficit hyperactivity disorder).Bij kinderen met een genetisch defect wordt de werking van een chemische stof, interleukine, geremd, waardoor bij hen meer ADHD voorkomt. Interleukine speelt een rol in het immuunsysteem en zou ook belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hersencellen na de geboorte.

De precieze oorzaken van de stoornis zijn onbekend. ADHD wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verstoord evenwicht in de aanmaak van bepaalde boodschappers in de hersenen, zoals catecholamine. Deze transmitters zijn belangrijk voor het goed functioneren van de hersenen. Interleukine zou de werking van die neurotransmitters kunnen beïnvloeden.

Als interleukine inderdaad aan de basis ligt van ADHD, dan zou dit op termijn kunnen leiden tot een hele nieuwe behandeling, zo menen de onderzoekers.

De huidige behandeling met medicijnen is lang niet altijd effectief, terwijl ADHD bekend staat als een ernstig probleem dat niet alleen slechte schoolprestaties geeft, maar ook het omgaan met leeftijdgenoten en ouders kan ontwrichten. Daarom wordt met man en macht gezocht naar nieuwe oplossingen.

(Bron: Molecular Psychiatry)