Camel, Barclay en Marlboro zijn het niet eens met de regeling die hen verplicht tot het openbaar maken van de toevoegingen aan tabak. Dat zouden bedrijfsgeheimen zijn.

Net als Coca Cola zouden zij ook een geheime formule hanteren. Er zouden extra additieven in tabak zitten om de tabak een kernmerkende smaakkarakteristiek te geven. Critici denken hier anders over sinds een Brits rapport, dat is gebaseerd op documenten die de tabaksindustrie in de VS openbaar heeft moeten maken. Daarin wordt onder meer gemeld dat ammoniak aan tabak wordt toegevoegd om het effect van nicotine te versterken.

De top 10 van sigaretten additieven:

1. Suiker

Dit komt voor in natuurlijke, maar ook in kunstmatige vorm. Dit is het meest gebruikte additief. Het maakt de sigaret rookbaar voor nieuwe rokers. Suiker verbergt de rauwe smaak van nicotine. Er is wel een nadeel: bij de verbranding van suiker ontstaat acetaldehyde. Philip Morris kwam er in de jaren tachtig achter dat acetaldehyde het effect van nicotine stimuleert. Sinds die tijd is het suikergehalte in het topmerk Marlboro met 40 procent toegenomen. Acetaldehyde heeft wel kankerverwekkende eigenschappen.

2. Glycerol

Bevochtigingsmiddel. Zorgt dat de tabak niet te snel uitdroogt. Vooral handig in shag. Is ongevaarlijk.

3. Ammonia

Veel gebruikte toevoeging. Door de toevoeging van dit ingrediënt wordt de nicotine-afgifte van tabak bevorderd. Van een ammonialoze sigaret wordt tijdens het roken maximaal 13 procent van de aanwezige nicotine geïnhaleerd, met ammonia is dit percentage 29.

4. Cacao

Bij uitstek een smaakstof, zegt de industrie. Tegenstanders beweren dat theobromine in cacao de luchtwegen verwijdt. Daardoor kan de roker makkelijker en dieper inhaleren. De industrie vindt de suggestie alleen al belachelijk: om enig effect van het theobromine te krijgen, zou een roker per dag 4000 sigaretten moeten roken.

5. Drop

Wordt gebruikt al smaakstof.

6. Menthol

Volgens de industrie is dit een smaakstof, maar volgens anders zou menthol een licht verdovend effect op de luchtwegen hebben. Het zorgt voor een makkelijkere, diepe inhalering.

7. Propyleneglycol

Een ingewikkelde banaming, maar onschadelijk. Het zit ook in kazen en diverse snoepgoed.

8. Rozijnensap

Word gebruikt In geconcentreerde vorm, het is een smaakstof, dat ook populair is in bakproducten.

9. Valeriaanwortel-extract

Een smaakstof, ook bekend van kauwgum. Maakt de roker rustig. Valeriaanwortel zit ook vaak in ontspanningsthee.

10. Nicotine

Zit van nature in tabak. Er zouden geruchten zijn dat de tabaksindustrie extra zou toevoegen om het effect te versterken. Dit lijkt echter niet van toepassing, want waarom zou je meer (onsmakelijke) nicotine toevoegen als je met suiker en ammonia hetzelfde effect zou kunnen bereiken? Omdat dit eigenlijk geen toevoeging is, hoort hier eigenlijk water te staan.

Als je toch de sigaret niet missen kunt, is het misschien een idee om additiefloze tabak te roken: het merk Natural American Spirit levert sigaretten en shag van biologisch geteelde tabak zonder toevoegingen. Natural American Spirit is bij elke sigarenboer in Nederland verkrijgbaar.
(Bron top 10: Trouw)

Copyright © 2016 Frank Ruiters & Juglen Zwaan