Mensen die last hebben van depressieve klachten hebben baat hebben bij acupunctuur. Deze Chinese geneeswijze kan bijvoorbeeld ingezet worden als aanvulling op gangbare antidepressiva, of als alterntief. Deze conclusies volgen uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek door de universiteit van York.

acupOnderzoekers stelden vast drie maanden na start van acupunctuurbehandeling dat één op de drie mensen met een depressieve stoornis een sterke vermindering van klachten rapporteerde. Bij de groep die niet behandeld werd, nam bij één op de vijf de klachten af.
Voor mensen met een depressie die nog niet helemaal voldoende hebben aan gangbare medicatie kunnen de medicamenteuze behandeling aanvullen met acupunctuur. Dat zegt de coördinator van het onderzoeksteam. Eerder onderzoek naar het effect van acupunctuur op depressieve klachten zou deze behandeling niet hebben vergeleken met het effect van andere behandelopties. Of het ging om te kleinschalige onderzoeken.

In dit geval betrof het onderzoek 755 mensen met een relatief ernstige depressie. Ze werden over twee groepen verdeeld. 303 personen ondergingen twaalf weken lang een acupunctuurbehandeling en evenveel mensen kregen de standaardbehandeling met counselingsgesprekken. De rest werd verder niet behandeld en ging verder met inname van medicatie (behandeling via de huisarts).
Ongeveer 70% personen van de totale groep namen overigens antidepressiva in en gingen daarmee vanzelfsprekend door.
De mensen die acupunctuur of gesprekken kregen merkten de meeste verbeteringen op.
Onduidelijk is voor welke personen acupunctuur geschikt kan zijn. Acupunctuur is in elk geval geen vervanging voor medicatie, zo is de stelling.

De patiënten kregen gemiddeld tien acupunctuursessies die even effectief bleken te zijn als negen counselingsgesprekken, zowel na drie als na twaalf maanden. Acupunctuur en counseling waren beiden significant effectiever dan alleen de gebruikelijke zorg.

Bron: PLOS Medicine, online 24 september 2013