De effectiviteit van acupunctuur wordt in twijfel getrokken, maar sommige mensen met frequente hoofdpijnklachten hebben baat bij deze behandeling. Dat schrijven onderzoekers in het British Medical Journal.Mensen die regelmatig geplaagd werden door spanningshoofdpijn zagen de frequentie van hoofdpijnaanvallen met de helft afnemen door traditionele behandelingen met acupunctuur.

Aan het onderzoek, dat uitgevoerd werd in Duitsland, namen 270 mensen deel die lijden aan spanningshoofdpijn. Ze werden in drie groepen ingedeeld. Eén groep werd gedurende acht weken volgens de traditionele Chinese acupunctuur behandeld, een andere groep ontving minimale acupunctuurbehandeling. De derde groep werd totaal niet behandeld en vormde daarmee de controlegroep.

Uiteindelijk bleek dat de behandelde groep die de volledige reguliere acupunctuur kreeg 7 minder hoofdpijndagen rapporteerde dan normaal. Het verschil met de groep die minimale acupunctuur ontving, bleek minimaal: zij hadden 6,6 dagen geen last meer van hoofdpijn. De controlegroep had anderhalve dag minder hoofdpijnklachten dan normaal.

Van de 195 met acupunctuur behandelde hoofdpijnpatiënten hadden 37 mensen last van enkele bijwerkingen, waaronder duizeligheid.

Men concludeert dat de locatie van de acupunctuurpunten weinig relevant. Misschien werkt acupunctuur wel zo goed tegen hoofdpijn omdat men er een effect van verwacht. Het kan ook zo zijn dat deze alternatieve behandeling maximale ontspanning geeft.Spanningshoofdpijn komt vrij veel voor. 75% van ons heeft minstens één hoofdpijndag per jaar. Meer dan één van elke vijf personen heeft elke dag last van hoofdpijn die bijna een daglang aanhoudt. Drie van elke 100 personen heeft hier om de dag last van.Pijnstillers, zoals Aspirine, worden aanbevolen om de pijnklachten te verlichten. Lichte massage van de nekspieren kan het probleem ook verzachten.Er zijn meerdere middelen om deze vorm van hoofdpijn voor te zijn:(1) Door na te gaan welke oorzaken eraan ten grondslag liggen. Houd een dagboek bij, waarin je noteert wanneer en waar elke hoofdpijnaanval optreedt en hoe lang deze duurt. Dit zou op een oorzaak kunnen wijzen, zoals honger, vermoeide ogen, een verkeerde zithouding, stress, boosheid of wat je eerder op de dag af of dronk.

(2) Toepassing van ademhalingsoefeningen. Deze ontstressen.

(3) Regelmatige lichaamsbeweging. Mensen die regelmatig op wat voor manier dan ook sporten hebben minder hoofdpijnklachten dan gemiddeld. Het maakt niet uit waarvoor je kiest. Flink doorwandelen, joggen, zwemmen en fietsen werken allemaal even goed wat dit betreft.

(4) Medicatie. Bekend is dat depressiviteit vaak hoofdpijnen veroorzaakt. Een arts kan medicatie voorschrijven die de frequentie van aanvallen vermindert of deze voorkomt.(Bmjjournals.com: Acupuncture in patients with tension-type headache: randomised controlled trial, BUPA.)