Patiënten overleven een herseninfarct steeds vaker. Het aantal nieuwe herseninfarcten daalt echter niet. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Ilonca Vaartjes analyseerde gegevens uit doodsoorzaakstatistieken van het CBS en het Nederlandse nationale registratie van ziekenhuisopnamen. Sinds 1980 blijken elk jaar minder mensen te overlijden aan de gevolgen van een herseninfarct. In 1980 overleden bijvoorbeeld zo’n 700 mensen tussen de 75 en 84 jaar per 100.000 aan een herseninfarct. In 2010 waren dat er nog slechts 300. Door betere gezondheidszorg overleven mensen vaker een herseninfarct.

Het aantal nieuwe patiënten met een herseninfarct neemt niet af. Elk jaar krijgen meer dan 20.000 mensen in Nederland voor de eerste keer een herseninfarct. Omdat deze patiënten minder vaak overlijden, zijn er in Nederland steeds meer mensen die een herseninfarct hebben meegemaakt.

Momenteel leven meer dan 100.000 Nederlanders met de gevolgen van een herseninfarct, zoals een verlamming, slikproblemen, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, of moeite met spreken.

“Ik denk dat we herseninfarcten op een andere manier moeten benaderen”, stelt Vaartjes. “We moeten vooral proberen de ziekte te voorkómen. Daar valt de grootste winst te halen, zowel in de kwaliteit van leven als economisch.”

Hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van een herseninfarct. De beste manier om dat tegen te gaan is een leefstijl met meer beweging en minder zout eten. Verder zouden mensen met een hoge bloeddruk beter opgespoord én beter behandeld moeten worden.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het tijdschrift Stroke.
Bron: gezondheidsnet.nl