Elk jaar hoor je er weer mensen over klagen: stress tijdens de feestdagen. Daarom geven wij je nog even een aantal quick-tips.

1. Laat verwachtingen los – We leggen vaak de lat te hoog. We willen het iedereen naar de zin maken en het moet de perfecte kerst worden: als het even kan, de beste die je gasten ooit hebben gehad en waar ze altijd aan terug zullen denken. Hoeveel druk leg je hiermee op je schouders? Als er iets anders loopt dan gepland, geniet er dan van want zo is het leven. Als de druk van de verwachtingen van de ketel is, heb je je handen vrij om te genieten.

2. Maak een lijstje – De kersttijd is voor velen een tijd van gezelligheid, maar meestal wel erg hectisch. Maak een lijstje van dingen die je nog moet doen. Zo krijg je overzicht en houd je je hoofd schoon en fris zodat het gestresste gevoel buiten de deur blijft.

3. Laat de kinderen mee doen – Naast dat er veel in de keuken moet gebeuren, vragen de kinderen ook veel aandacht op familie dagen. Kinderen vinden het ontzettend leuk om te helpen. Snijwerk, soep maken, appelflappen bakken, de tafel dekken of de kaarsjes aansteken: prima klussen voor de kinderen. Het zijn eigenlijk meerdere vliegen in één klap: ze leren nieuwe dingen erbij, hebben even wat structuur zodat onrust minder aan de oppervlakte komt en jij kunt de kinderen makkelijk in het vizier houden.

4. Zet de TV uit – De TV heeft het hele jaar al een prominente plek in ons leven. Waarom niet met de kerst echt even aandacht voor elkaar hebben en anders dan anders doen. Een goede gelegenheid om samen spelletjes te spelen.

5. Drink niet te veel alcohol – Een borreltje is een prima manier om de kerst te vieren, maar vermijd dat je te veel drinkt. Alcohol maakt de tong wat losser zodat je eerder dingen kunt zeggen die tot ruzies kunnen leiden. Daarnaast, als je op eerste kerstdag veel drinkt zal je op tweede kerstdag minder in de feeststemming zijn.

6. Samen zingen – Zingen en muziek heeft een magisch verbindende werking tussen mensen. Als je iemand in de familie hebt die een muziekinstrument bespeelt: vraag deze dan om te begeleiden.

7. Vraag iemand die alleen is – Nederland telt steeds meer singles. Een nieuwe gast erbij kan een andere sfeer oproepen en zorgen voor nieuwe gespreksstof.

8. Ga lekker wandelen – Beweging is één van de beste middelen tegen spanningen, de bloedsomloop begint op gang te komen en je voorziet je lichaam van nieuwe zuurstof. Beweging zorgt ook voor de aanmaak van de juiste stoffen in de hersenen waardoor je je goed gaat voelen. En als bonus: je valt ervan af, wat velen van ons wel kunnen gebruiken met de rijke keuken rond kerst.

9. Zorg voor voldoende nachtrust – Een van de belangrijkste factoren om stressbestendig te zijn is goed slapen. Als je goed uitgerust bent kijk je optimistischer tegen de dingen aan en kun je meer hebben van de kinderen.

10. Haal diep adem – Ben je toch nog gestresst? Dan is langzaam ademen een krachtige manier om je tot rust te brengen. Hoe doe je dat? Leg beide handen op je buik en adem 5 seconden in en daarna 5 seconden uit. Doe dit vanuit je buik. Gebruik je handen om te controleren of je vanuit de buik ademt: als deze meebewegen dan doe je het goed.

Namens het team van Psycholoog.net wensen wij u allen een hele fijne tijd toe!