deniesje

psychisch ok lichamelijk belabberd !

in 2002 is bij mij een angststoornis, hypochondrie en overmatige stress vast gesteld. jaren lang last gehad van hevige angst aanvallen. nu is het sinds ongeveer een jaar psychisch stabiel maar voel ik me lichamelijk zo belabberd. ik heb eigenlijk nooit meer angst aanvallen, wel vaak veel stress om het minste of geringste. ik heb het gevoel dat ik psychisch over de angsten en fobie hyopochondrie ben heen gegroeit maar dat het lichamelijk niet fit voelen nog steeds hevig aanwezig is. allltijd dat lichte/zweverige watten gevoel in mijn hoofd en branderige ogen en zwarte vlekken zien, zweten bij 9 graden celsius, hartoverslagen en hartkloppigen etc. onderzoek naar onderzoek gehad o.a van interist, dermatoloog, cardioloog maar nooit een oorzaak gevonden van mijn ''ziek'' voelen. b12 is aan de lage kant maar volgens mijn huisarts prima ! hij schommelt nogal.... vier keer laten prikken 1e keer: 143 2e keer : 135 3e keer : 155 en 4e keer : 177. ook was mijn foliumzuur aan het schommelen : 1e keer : 6,5 2e keer 7,9 3e keer : 8,9 en 4e keer : 6
Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: psychisch ok lichamelijk belabberd !

Over die schommelingen zou ik me niet al te druk maken, het is natuurlijk dat bepaalde vitamines in ons lichaam worden opgeslagen, en dat die voorraad dan vervolgens langzaam afgebroken wordt door het gebruik ervan, waardoor de concentraties in het bloed kunnen variëren.

Wat bij dit soort klachten weleens wil helpen is het absoluut vermijden van ongezonde voeding zoals junkfood. Bij het eten van dit voedsel worden namelijk grote hoeveelheden b-vitamines verbruikt, en krijgt je lichaam ook meer moeite met het opnemen van deze vitamines uit het voedsel.

De smaakversterkers die in junkfood zitten hebben namelijk invloed op de neurotransmitters in je zenuwen, die worden sneller verbruikt. Om deze aan te vullen worden b-vitamines verbruikt.

Aan de andere kant helpt het eten van gezond voedsel juist bij de vitamine-opname. Vooral het eten van voedsel waarin veel aminozuren aanwezig zijn in combinatie met voedsel met daarin b-vitamines zorgt ervoor dat je brein en zenuwgestel gezond en in goede conditie blijven. Je voelt je dan minder moe en prikkelbaar. Hierbij kan ik je vooral quinoa (ofwel inca-graan) en gepelde hennep aanraden, omdat zij alle essentiële aminozuren bevatten en dus zéér bevorderlijk zijn voor de opname van vitamines.

Noten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel vitamine b. B12 zit vooral in lever, en in mindere mate in andere vleessoorten. Je kan hiervoor eventueel ook supplementen krijgen, dat is wat ik zelf doe in verband met mijn veganistisch dieet. Quinoa is geloof ik tegenwoordig verkrijgbaar in gewone supermarkten, voor gepelde hennep zal je naar een natuurvoedingswinkel moeten gaan.

Op lange termijn zal dit zeker baten voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Hopelijk kan dit iets voor je betekenen. Succes!
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute
Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: psychisch ok lichamelijk belabberd !

Hoi Deniesje,
ten eerste: heel rot, dat je je al tijden zo belabberd voelt...! Fijn, dat de angstaanvallen zelf weg zijn, maar jammer, dat "dat verder alles is". En jammer, dat je kennelijk een psych hebt egtroffen, die vooral van etiketjes hield...

Even heel feiteijk - over een angstaanval, die wordt in feite veroorzaakt door een overijverige amygdala. Je amygdala zit plm. in het midden van je hoofd - het is een deel van je hersenen dat je niet met bewust denken kunt besturen. Je amygdala werkt zo'n 100 keer sneller dan je bewuste denken, dus je amygdala kan een duizelingwekkend tempo zetten. En dat is maar "goed" ook: via de amygdala hebben we al die eeuwen overleefd, dat er op mensen werd gejaagd door leeuwen,
beren, tijgers, etc.

Alle prikkels die binnenkomen, ofwel alles wat je hoort, ziet, proeft etc. gaat als informatie eerst langs de amygdala en daarna pas naar de plek in je brein waar je die info verwerkt. Het visuele brein (de 17 stukken cortex die dat doen) dat is waar je 'echt ziet wat je ziet'.
En daarna kun je gaan nadenken over wat je precies ziet.
(Idem dito voor wat je hoort, gaat eerst langs de amygdala en dan pas naar de zogeheten auditieve cortex en dan pas 'besef je pas wat je hoort'. En daarna kun je gaan nadenken over wat je precies hoort. Etc.)

In de amygdala wordt aan de hand van op zich een vrij grof beeld als het ware de beslissing genomen:
"kan dit gevaarlijk zijn of niet"
en als de amygdala vindt dat het gevaarlijk kan zijn,
zet ze een x aantal zaken in je lichaam in werking (oa. er wordt fiks wat stresshormoon in je bloed gegooid, eerst adrenaline, later cortisol) en je springt bijv. in een reflex opzij. Of als dingen tegenzitten: je krijgt een angstaanval. Gemene krengen zijn dat...
Trekt de adrenaline niet vlug weg (binnen 3 seconden oid), dan krijg je allerlei lichamelijke reacties, zoals het bonkende hart, opgetrokken schouders - vlekken voor je ogen kunnen betekenen, dat je schouders erg gespannen zijn - je ademhaling verandert (soms krijgen mensen te horen, dat ze "chronisch hyperventileren", maar wat mogelijk betekent: altijd 'hoog' ademen, wat erg inefficient is) je spijsvertering gaat 'plat', je spieren staan klaar om een topprestatie te leveren (denkbaar ga je daarom vaak zweten - ook als het dus maar 9 graden is) en al je zintuigen werken scherper dan anders. (Brandige ogen kan nog van alles zijn en "visuele stress" is in feite alleen een ander etiketje, maar het kan komen omdat de alarmreactie je blikveld vernauwt - terwiijl jij wel ruimer zou willen kijken....)
Alles in je is gericht op "Waar is het monster?! Wat zal ik doen?!"


Maar uit deze beschrijving kun je afleiden, dat wie "veel stress heeft", dit systeem in feite constant alert is.
Op zich ben ik blij voor je, dat de angstaanvallenals angstaanvallen verleden tijd zijn - maar hypochondrie IS in feite een vorm van angststoornis (...die bevorderd wordt, als je geen psych krijgt, die dit soort dingen kan uitleggen!!). En "de angststoornis is weg, maar er blijft nog veel stress over" vind ik ook maar half werk. Altijd die watten in je hoofd - dat is toch niets gedaan...! (Het verschijnsel 'watten' zelf is mogelijk dezelfde 'blikvernauwing', maar nu ruimer dan je blikveld: bij fysiek alarm, geslagen door de amygdala is nadenken niet de bedoeling, je moet van moeder natuur reageren vanuit je reflexen - rustig nadenken betekent verslonden worden door die tijger.)


Met denken "Ik moet niet schrikken" maak je geen enkele indruk op je autonome zenuwstelsel (dus dat is in feite vergeefse moeite).
(Al kan het zin hebben, om te zeggen "Oh, verdomme, het is weer zo laat - maar och, ik heb "alleen maar" een angstaanval. Rot genoeg, maar ik geloof niet dat ik echt in gevaar ben, mijn amygdala is overijverig.")
Via bijv. emdr of gespecialiseerde kinesiologie is die amygdala wel degelijk te beinvloeden en kan ze minder overijverig worden.
Jezelf afleiden: je kunt stommere dingen doen, maar het ontkent in feite de realisteit van wat er gebeurt. ("Je lichaam" schrikt - niet je gevoel. Dat gevoel volgt op het alarm van de amygdala.)

Let wel: door als je naar bijv. een receptie moet, kun je jezelf idd wel gerust stellen, door te denken "dat je alleen de jubilaris maar een handje hoeft te geven en dat je daarna eigenlijk wel weer weg mag". Als dat je 'mind set' is, voel je je waarschijnlijk een stuk rustiger, dan als je van jezelf reuze sociaal moet zijn, iedereen moet groeten etc. etc.
(En is je mind set rustiger, dan is de kans op een amygdala die op dat moment overactief wordt ook kleiner.)
Cassandra

Re: psychisch ok lichamelijk belabberd !

Is tijdens al die onderzoeken ook wel eens de werking van je schildklier getest?
Het snel zweten, zwarte vlekken en vermoeide ogen, veel/vaak stress en angst, de vermoeidheid passen namelijk heel erg bij een te snel werkende schildklier. Daarbij zijn schommelende B12 waardes ook niet vreemd. Heb je recent nog een bloedtest gehad? Vraag dan eens naar de TSH en FT4 waardes.

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”