Dylan94

mijn lief wil zelfmoord, HELP AUB!

Beste forumleden,

ik wil graag iedereen vragen om mijn verhaal te lezen en mij aub te helpen want ik ben doodsbang.

Ik ben een 19 jarige jongen en heb reeds 7 maand een vriendin van 17 die ik heel graag zie.
Ik zal kort onze situaties uitleggen. Ik leef bij mijn ouders, heb nog 1 schooljaar te gaan, heb mijn eigen auto, zie mijn vriendin heeel graag en heb dus eigenlijk alles om perfect gelukkig te zijn.

Mijn vriendin haar vader is overleden aan een ziekte toen zij 2 jaar was. Haar moeder heeft het daar altijd moeilijk mee gehad en heeft veel gedronken/medicatie genomen waardoor ook zij 2,5 jaar geleden overleden is. Mijn vriendin woont nu in bij haar tante en oom, maar binnen enkele maanden als ze 18 wordt moet ze het huis verlaten, ook al gaat ze nog naar school en kan ze geen kant uit. Naar haar eigen zeggen is ze een heel lastig kind geweest en maakte ze haar moeder regelmatig kwaad voor de kick, waar ze achteraf bekeken heel veel spijt van heeft. Ze beschuldigt zichzelf ervan dat het haar fout is dat haar moeder veel beginnen drinken is en medicatie nam. Haar moeder smeet ook dikwijls met allerhande voorwerpen naar haar hoofd, zelfs tot messen, potten,..

Na een van de vele ruzies waarbij haar moeder weer eens geweld gebruikte heeft ze op haar 15 jaar beslist om het thuis af te trappen en is ze gaan inwonen bij haar tante en oom. Kort daarop belandde haar moeder in het ziekenhuis. Ze heeft haar nog enkele keren kunnen bezoeken maar had naar eigen zeggen op die momenten meer aandacht voor de tv in de ziekenhuiskamer dan voor haar moeder, die op sterven lag. Het duurde niet lang of haar moeder was overleden, en dat is nu iets waar ze zichzelf van beschuldigt, ze vindt het een feit dat zij verantwoordelijk is voor de dood van haar moeder. Ook is ze allesbehalve gelukkig bij haar tante en oom waar ze nu woont.

Het leeftijdsverschil is erg groot, want de mensen zijn allebei vanachter in de 60. Door de generatiekloof zijn er ook regelmatig wat conflicten. Ze moet nog 2 jaar naar school en wil heel graag nog verder studeren, maar heeft veel moeite met de leerstof, ook iets wat haar ongelukkig maakt. Ook wordt ze op haar 18e verzocht het huis te verlaten, terwijl ze nergens anders heen kan, zowel zij als ik weten niet wat er moet gebeuren, dit kan toch zomaar niet? Ondertussen duikten ook nog de problemen op dat ze haar gsm en portefeuille verloor.

Dit alles heeft nu een resultaat opgeleverd waar ik helemaal ondersteboven van ben. 3 dagen terug waren we aan het praten op facebook en vond ik dat ze nogal raar deed, zeer raar. Toen ik haar vroeg of ik ze de dag erop zou zien gaf ze telkens een ontwijkend antwoord. Ik vertrouwde het zaakje echt niet en ben naar haar toe gereden. Na lang praten, was dit uiteindelijk wat ze mij heeft duidelijk gemaakt: de dood van haar moeder waarvoor ze zichzelf verantwoordelijk acht en alle andere problemen zorgen ervoor dat ze het niet meer ziet zitten. Haar emmer is tot op de rand gevuld, nu kan er niks meer bij. Het feit dat ze het huis wordt uitgezet geeft alleen nog meer onoplosbare problemen en dat wil en kan ze niet meer aan. Ze zegt dat het allemaal niet meer hoeft, dat ze hierboven wil zijn, haar plaats is naar eigen zeggen niet meer hier, maar hierboven bij haar overleden familie.

Hoe hard ik haar ook probeerde te overtuigen, en op haar heb ingepraat, het hielp niet. Ze zei dat haar besluit vaststaat, en dat ze er maanden over nagedacht heeft en alle argumenten over wel blijven of niet blijven tegen elkaar heeft afgewogen. Ze zegt dat ze mij heeel graag ziet, maar dat ik, als ik haar echt graag zie, haar moet laten gaan. Ook zei ze dat ik tegen niemand iets mocht zeggen en niks mocht ondernemen, want dan zou het sneller gebeuren dan ik dacht en zou onze relatie ook meteen beëindigt zijn. Hoeveel ik ook met haar praat, het helpt niks, en ik MOET iets doen. Als zij gaat, ga ik ook. En dat heb ik haar ook gezegd, maar dan zegt ze telkens dat ze me van hierboven wel zal tegenhouden en dat ik een mooie toekomst heb. Ik kan echter niet leven zonder haar, ik MOET dit verhinderen, maar hoe?

Naar anderen toe valt het helemaal niet op dat ze met dergelijke dingen bezig is. Vandaag nog was ik met haar bij mijn vader en tapte ze moppen en lachte ze, net zoals ze dat anders deed. En toen we praatten kon ik mijn tranen niet bedwingen, maar zij wel, haar ogen waren een beetje blinkend, maar echt tranen kwamen er niet. Ik weet niet wat ik moet doen, maar please, help me!

Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: mijn lief wil zelfmoord, HELP AUB!

Dit is een zeer lastige situatie. Je zal haar ten eerste duidelijk moeten maken dat ze vrij van schuld is. Kinderen zijn NOOIT verantwoordelijk voor de consequenties van hun acties. Ze kunnen worden aangesproken op hun gedrag en aangespoord tot zelfreflectie, maar dragen geen schuld voor wat ze te weeg brengen. Jonge mensen zijn bezig met het ontwikkelen van een realiteitsbeeld en daarvoor is het nodig dat ze grensoverschrijdend gedrag vertonen.

Ten tweede zijn ouders verplicht tot en met het 21e levensjaar van het kind zorg ervoor te dragen. Het wegvallen van haar beide ouders betekent niet dat ze op haar 18e in de steek gelaten kan worden. Het is begrijpelijk dat haar oom en tante door hun leeftijd niet veel langer meer voor haar kunnen en willen zorgen. Dat betekent niet dat ze zomaar op straat gezet wordt. Er zijn instanties die jonge mensen helpen aan een woning en waar nodig begeleiding bieden bij de stap naar zelfstandigheid. Informeer eens naar hoe dit bij jullie in de buurt geregeld is. Ze is jong en heeft een heel leven voor zich. Haar ouders leven voort in haar en hebben de best mogelijke toekomst voor haar gewenst.

Het is essentieel dat ze zich van deze dingen bewust is. Het zal moeilijk zijn haar te overtuigen van het bovenstaande. Aarzel daarom niet om haar dit bericht te laten lezen.

Heel veel sterkte en succes.
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute

Gebruikersavatar
scampsd
Berichten: 187
Lid geworden op: 11 aug 2006 10:33
Locatie: België, Leuven

Re: mijn lief wil zelfmoord, HELP AUB!

Sorry jongen, maar ik weet niet hoe ik je kan helpen: in België bestaat er zoiets als Tele-onthaal of de zelfmoordlijn, misschien kunnen deze (of de Nederlandse variant) je verderhelpen.

Een paar nummers:
Tele-onthaal : 106
Zelfmoordlijn : 02 649 555
Nederlandse zelfmoordlijn : blijkt 113 te zijn

Veel geluk

RomyN

Re: mijn lief wil zelfmoord, HELP AUB!

Beste,

Wat verschrikkelijk om te horen dat je vriendin zichzelf dingen verwijt waar ze niets aan kan doen. Daarentegen vind ik heel erg goed dat jij je zo bekommert over jouw vriendin.
Neem eens contact op met Yes We Can Clinics; een gespecialiseerde jeugd GGZ voor behandeling van jongeren met complexe gedragsstoornissen en gedragsproblemen. Zij helpen jongeren tussen de 13 en 21 jaar oud met o.a. stemmingsproblematiek, motivatieproblemen, communicatieproblemen, verstoorde gezinsrelaties, faalangst, zeer lage eigenwaarde en autoriteitsproblemen.
Naar mijn idee zit er vast iets tussen wat voor jou heel herkenbaar moet zijn. Ik zou zeggen bel alsjeblieft naar het kantoor en laat je voorlichten. Leg je probleem voor en zij kunnen je misschien wel helpen of anders doorverwijzen..
Ik ben bang dat als je geen actie onderneemt er hele andere gevolgen kunnen ontstaan.
De website is: en zit gevestigd in Eindhoven.
Het telefoonnummer is: en het e-mailadres is:

Hopelijk heb je hier iets aan en als ik je ooit ergens mee kan helpen kan je mij ook berichten!

Heel veel succes!!
Laatst gewijzigd door RomyN op 04 sep 2013 13:03, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Laten we vooral niet in elk topic reclame gaan maken..

Terug naar “Depressiviteit, somber zijn”