EmmaOk

Relatie voortzetten?

Dag iedereen,
ik ben nieuw hier, maar ik zou jullie graag een probleem voorleggen om eens van een ander te horen wat die ervan vindt. Het zit zo:
Ik ben zeventien, zit in vijfde klas gymnasium en ik heb al bijna anderhalf jaar een vaste vriend.
Hij is altijd lief voor me, maakt altijd tijd en we doen dan ook vaak leuke dingen samen (concerten, uit eten, steden bezoeken etc. :D ). Ik ken ook zijn hele familie en ben echt ingeburgerd in hun gezin, om het zo maar te zeggen.
Maar dan nu het probleem: Hij is erg onzelfstandig en doet het op school helemaal niet goed. Hij zit bij mij op school in hetzelfde jaar. Hij is met een HAVO-score op de cito toch op het gymnasium terecht gekomen en heeft het tot nu toe in voorgaande jaren steeds nét gered. Ik daarentegen ben best ijverig en ga altijd ruim over. Dat is een verschil tussen ons wat in eerste instantie niet echt een probleem lijkt, maar het zit zo dat ik hem zo goed ken, dat ik hem beter kan inschatten dan de huiswerkbegeleiding waar hij eerst altijd naartoe ging. Ik heb hem dan ook al ontzettend vaak met van alles en nog wat geholpen en elke toetsweek ben ik dubbel zo veel tijd kwijt aan het studeren omdat ik ook van alles voor hem moet doen. Niet dat hij me dwingt, ofzo, maar het is zo dat ik de enige ben die hem kan helpen omdat ik weet hoe iets bij hem binnendringt en hoe ik hem aan het werk kan houden (misschien belangrijk om te weten dat ik onderwijskunde wil studeren en daar dus ook veel mee bezig ben); Dat wat de huiswerkbegeleiding en alle andere instituten die ze geprobeerd hebben nooit voor elkaar kregen, lukt nu wel. Het is duidelijk te zien dat hij bijna alleen voor de vakken die we samen geleerd hebben, voldoendes haalt.
Het is natuurlijk heel prettig dat het werkt, zo, en dat zijn cijfers door mijn hulp omhoog gaan, maar het is voor mij een grote (extra) verantwoordelijkheid en ik word er erg gestrest van. Ook heb ik, nadat we uren aan school gewerkt hebben, eigenlijk geen zin meer in hem (om het zo bot maar even te zeggen).
Omdat ik er niet meer tegen kon heb ik aan hem gevraagd of hij me wat ruimte wil geven. We zijn nu iets minder close en ik zit hem niet de hele tijd op zijn nek wat schoolwerk betreft. Zijn prestaties gaan dan ook weer in rap tempo naar beneden. (hij probeert het wel, daar niet van, maar op de een of andere manier kán hij het gewoon niet, zelf bedenken hoe zo'n klomp toetsstof aan te pakken)
Dit vind ik natuurlijk hartstikke vervelend en ik mis hem ook! (hij is er al helemaal kapot van)
Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, want zo'n leuke jongen zie je niet vaak, maar de verantwoordelijkheid zomaar links laten liggen en met open ogen toezien hoe hij in zijn schoolcarrière faalt, is ook erg moeilijk (en bovendien heb ik dat al eens geprobeerd, maar dat kan ik eigenlijk niet. Als ik precies weet dat het zal werken als ik een uurtje de tijd krijg om iets uit te leggen, kan ik het gewoon niet laten..)

Dus.. sorry voor het lange verhaal!
Hebben jullie een idee 'what to do'? ;)

xxx

Gebruikersavatar
GeenPijn
Berichten: 5314
Lid geworden op: 18 feb 2011 00:51

Re: Relatie voortzetten?

Je bent z'n moeder toch niet? Misschien heeft hij een te hoge school genomen voor zijn capaciteiten en moest hij al eerder 1 of 2 nivo's lager gaan. Alleen door jouw hulp hoefde dat nooit en werd hij nooit met zichzelf geconfronteerd om te kiezen wat het beste bij hem hoort of past. Wil je hem helpen mooi, maar voel je niet al te verplicht.
Als je verwacht dat de wereld eerlijk tegen jou is, omdat jij eerlijk bent tegenover de wereld.

Dan hou je jezelf voor gek.

Dat is verwachten dat de leeuw jou niet opeet omdat jij hem niet opeet.

Leeuwtjuh

Re: Relatie voortzetten?

Ik vraag me af of jouw naam straks ook op dat diploma komt te staan???

EmmaOk

Re: Relatie voortzetten?

precies, mijn verantwoordelijkheid is het niet,
maar dan is het dilemma zo: Ik kan of bij hem blijven en dan met open ogen toezien hoe het misgaat en er niets aan doen, of ik maak het uit en dan heb ik de stress niet meer, maar ben ik ook mijn lieve vriendje kwijt..

Leeuwtjuh

Re: Relatie voortzetten?

Ja, dat is best wel een dilemma als je het zo stelt.

Is er geen derde oplossing? Dat iemand anders het voor je overneemt? Met alle respect voor jou hoor, maar jij bent vast niet de enige persoon ter wereld die tot hem door kan dringen en hem iets kan uitleggen. Waarom zou hij geen bijles nemen?

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 23040
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Relatie voortzetten?

Hoi Emma,

Waarom zou jij überhaupt zoveel stress hebben erom? Natuurlijk kan je hem er eens op wijzen, maar uiteindelijk is het zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij bepaalt of hij op dit moment het verknaslt ofr niet. Dat is rot om mee te maken voor jou maar voor hem straks als hij het doorzet, nog veel rotter. Jij kiest voor iemand om hoe hij of zij is en niet enkel maar om hoe iemand doet. Dat betekent dat je hem ook neemt met deze omstandigheden en laat zo ook eigen verantwoordelijkheid voelen. Jij houdt van hem hoe hij is, niet om prestaties. Natuurlijk is het mooi als het goed gaat, maar is dat nu niet het geval moet hij daar zelf achterkomen. Hij wordt vanzelf wel gewezen op zijn gedrag. Jij bent verliefd op iemand daaromheen, niet enkel rondom prestaties en leren.

Het feit dat jij er over nadenkt om de relatie misschien te stoppen, geeft ook al vraagtekens bij mij als het gaat om echte liefde voor hem zelf. Het lijkt nu alsof je niet verliefd op hem zelf bent maar meer nu rondom de prestaties van iemand. Liefde komt van binnenuit en neemt daarbij ook de 'gebreken'mee, ondanks dat die soms niet fijn zijn.

Ik vind het toch wel raar als je het uit zou maken enkel hierom. "Ja, ik maak het uit omdat het niet goed zit met je school en de prestaties daar" "Maar houdt je dan niet van mij als geheel?" "Eh, tja eh..." Hoe wil jij dat uberhaupt gaan brengen. Wees in ieder geval eerlijk naar jezelf en ga dingen na. Dan kom je al een heel eind.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

EmmaOk

Re: Relatie voortzetten?

Hij heeft qua huiswerkbegeleiding/bijles al van alles geprobeerd maar resultaat bleef uit. Daarom was het een wonder dat er toch iemand was die hem begreep, want ik denk dat dat het verschil maakt met huiswerkbegeleiding: Hij is, om het zo maar te zeggen, niet echt standaard in zijn karakter en leerprocessen en begeleiders kunnen daar niets mee. (ik had toch ingeschat dat dat hun werk is en ze dat juist goed zouden moeten kunnen, zich inleven in anderen en niet je eigen leermethoden aan mensen aansmeren voor wie dat niet werkt)

Maar zoeken naar een beter derde persoon is inderdaad een goede optie.Verder zie ik mijn twijfels niet als een gebrek aan liefde. Zoals je zelf al zegt, memories, zijn zijn karakter en zijn schoolprestaties twee verschillende dingen. toch denk ik dat het één zeker invloed heeft op het ander. Met zijn schoolprestaties kan ik niet zo goed leven maar ik houd wel van zijn karakter. Helaas heeft beide met onze relatie te maken en dus kost de relatie mij mentaal veel moeite, ongeacht of ik echt verliefd op hem ben of niet. Ik heb toch al anderhalf jaar met hem een relatie terwijl het extra werk me veel moeite kost, zegt dat niet juist iets goeds over mijn liefde..? Het probleem is wel, dat ik het niet volhoud om elke keer weer te zien hoe iets hem niet lukt, en als ik hem steeds blijf helpen hij niet zelfstandiger wordt en ik gestrester. (ik wil niet de zoveelste naïve tiener zijn die een relatie houdt die misschien niet goed voor haar als individu is.. )

Leeuwtjuh

Re: Relatie voortzetten?

EmmaOk schreef:
Maar zoeken naar een beter derde persoon is inderdaad een goede optie.
Nou mooi.... Steek er nog één keer de nodige energie in om iemand voor hem te vinden waarbij het wel tot hem doordringt. Leg hem/haar jouw manier van uitleggen uit, blijf er een aantal keer bij als het moet en laat het daarna los.

Terug naar “Eenzaamheid, relaties en seksualiteit”