Huismus

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis / sociale angststoornis

Na me hier te hebben geregistreerd en voorgesteld ben ik een tijdje niet meer online gekomen, ik was 't forum ook een beetje kwijt. :unsure: Maar hier ben ik dan, want ik weet het echt niet meer.

Lang verhaal (relatief :P) kort: na jarenlang moeite met mensen en sociale situaties is het echt mis gegaan. Ik ben na twee jaar gestopt met mijn HBO opleiding omdat het steeds slechter ging: steeds minder naar de les, steeds meer angst voor sociale situaties, paniekaanvallen vlak voor de ergste situaties (presentaties, ontmoetingen, etc) die zich uiten in huilbuien, diaree en overgeven, en ook afvallen omdat ik te beroerd was fatsoenlijk te eten. Inmiddels dus gestopt en ben ik weer terug bij mijn moeder gaan wonen, al zit ik ook veel bij mijn vriend.

Ik hoop volgend collegejaar weer te kunnen gaan studeren, al ben ik bang dat ik weer vast loop. Ik heb er geen vertrouwen in m'n oude studie af te kunnen ronden, je moet op de opleiding maar zeker ook het werk er na veel samenwerken en jezelf bewijzen. Toen ik aan de opleiding begon dacht ik wel over m'n 'verlegenheid' heen te kunnen komen omdat ik het echt heel graag wou, ik vond en vind het werk op zich fantastisch, alleen ga ik kapot aan 't hechte samenwerken.

Helaas moet je tegenwoordig op iedere opleiding en in iedere functie een geweldig sociaal vaardig persoon zijn. Zo is onze maatschappij: lekker samen werken, leuk toch? NEE! Maar goed, ik hoop iets te vinden wat mij ligt en wat minder gericht is op samenwerken. Ik weet alleen niet goed wat ik aan ga kunnen en blijf bang dat ik weer vast loop en nog een paar jaar aan schulden opbouw.

Daarbij komt dat ik momenteel dus niks doe en dus geen tot weinig fatsoenlijke inkomsten heb. Werken kan/durf ik niet, uit angst daar ook vast te lopen. Hoe moet ik überhaupt kunnen solliciteren en op gesprek komen als ik de wc niet af kom door een paniekaanval? Het werk moet ook nog eens niet te beangstigend zijn, dus vakken vullen, bediening, kassawerk, enz zijn al geen optie. Zelfs post bezorgen, want dan moet ik naar buiten en kan ik mensen tegen komen. Angst dus.

Ik ga wel al een tijdje naar een psycholoog (vandaar ook diagnose in de titel), maar dingen zijn ook niet 1-2-3 opgelost en ze zeggen niet te adviseren over studie en werk.. Ik heb ook Wajong proberen aan te vragen, maar dit is zojuist afgewezen omdat ik theoretisch met lopende-band-werk oid wel het minimumloon moet kunnen verdienen. Heel leuk, maar ik kan moeilijk solliciteren en leren wat ik moet doen als ik kotsend boven de wc hang dank u hartelijk. Het gaat me ook niet alleen om het geld wat ik zou krijgen maar vooral de hulp, ook met studiekeuze.

De arboarts begon tegen het eind van het gesprek trouwens ook behoorlijk te 'pushen' dat ik het maar gewoon 'moet proberen' er voor te gaan, alsof ik dat niet gedaan heb met m'n opleiding en goh, daar ben ik net noodgedwongen mee gestopt omdat het niet meer ging. :roll: Aan m'n verstand ligt het niet en rationeel snap ik ook wel dat mensen niet bijten, maar rationeel denken gaat zo moeilijk wanneer je in paniek bent. 001_rolleyes

Dus ja, daar wordt ik ook niet vrolijk van en ik heb geen idee of 't wel nut heeft bezwaar te maken tegen de beslissing van het UWV. Hoe dan ook zit ik met de vraag: wat nu? :unsure:

Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis / sociale angststoo

Als je eenmaal met zo'n uitkering begint worden je kansen op de arbeidsmarkt er (onder andere door stigmatisering) niet beter op. Als samenwerken en zelfs menselijke aanwezigheid zulke grote belemmeringen voor je zijn, is studeren geen optie voor je, en zijn er slechts weinig baantjes die je zou kunnen doen.

Wat je kan overwegen is werk bij een bedrijf gecombineerd met een interne opleiding, zodat je capaciteiten toch wat tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan een plantenveredelingsbedrijf, om een willekeurige optie te noemen.

Een studie zou natuurlijk het mooist zijn, en lijkt mij ook niet onmogelijk. Je zal daar echter wel hulp bij moeten vragen en aanvaarden. Er zijn therapieën en cursussen waarbij mensen met vergelijkbare problematiek erg goede resultaten hebben behaald.

Veel sterkte en succes met je keuze.
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis / sociale angststoo

Hoi Huismus,
even 2 simpele opmerkingen: 1: vraag gewoon bijstand aan. Daar heeft iedereen recht op. Je kunt uiteraard in beroep - en tov. het disrespectvolle gedrag van de arboarts heeft dat op zich ook wel zin. (Ik vind nl. dat dit soort idioten ontslagen horen te worden, tenminste uit de "artsenstand".) Maar aan de andere kant: ik ben de tijd nog niet vergeten, dat iedereen die bonsai boompjes zou kunnen kweken in de bijstand werd gepleurd. Als het om de hoogte van het bedrag gaat, maakt het voor jou niet uit.

En 2: er zijn wel psychologen die adviseren over studie en beroep, maar dat is een aparte specialisatie. De diagnose van je huidige psych kan wel helpen.

En wat aan de orde is: eerst je angst de nek omdraaien. Dat kan uitstekend, ook als er sprake zou zijn van een persoonlijkheidsstoornis. (Die hele term is omstreden. Onder andere, omdat mogelijk jouw angst volstrekt terecht is, van oorsprong. Als jij geleerd hebt, dat je idd mensen maar beter kunt ontwijken, dan zegt jouw gedrag weinig over hoe en wie jij bent, maar zegt het vooral veel over hoe jouw omgeving sporen in jou heeft achtergelaten.)
Om daarna alle sporen, die je omgeving in jou heeft acheregelaten op te ruimn, daar is meer tid voor nodig, maar "angst de nek omdraaien", daar kan jein een paarmaanden tijd al een goed begin mee maken.
Let wel: praten over angst heeft weinig zin. Tegen angststoornissen zijn veel goede therapieen, maar die zijn niet gebaseerd op praten. De kern van een angststoornis is, dat je lichaam (jawel) een soort van overgevoelig is geworden. Om precies te zijn je amygdala, een orgaantje in je hoofd, dat alle binnenkomende info screent op de vraag "kan dat, wat ik nu zie, hoor, voel, etc, gevaarlijk zijn, ja of nee?".
Zo ja, zet je amygdala de hele schrikreactie in gang (hart gaat bonken, spieren strak gespannen, spijsvertering plat en je zintuigen wagenwijd open.)
Let wel: je amygdala zit in het midden van je hoofd, je realiseren wat je ziet, dat zit achterin je hoofd. Ofwel: het kan zo zijn, dat je amygdala al alarm heeft geslagen, nog voordat je ook maar weet, wat er mis is. Of: soms heeft je amygdala al alarm geslagen, voordat je maar weet, dat er niets mis is. (Helaas krijgen heel veel mensen gedragstherapie, maar dat helpt dus niet om die hele keten van reactie te stoppen. Hoogstens kunje m iets sneller kalmeren, verder niet.)
Therapieen die de amygdala kunnen kalmeren, minder overgvoelig maken zijn oa. hypnose, gespecialiseerde kinesiologie, emdr en somatic experiencing.
Huismus schreef: De arboarts begon tegen het eind van het gesprek trouwens ook behoorlijk te 'pushen' dat ik het maar gewoon 'moet proberen' er voor te gaan, alsof ik dat niet gedaan heb met m'n opleiding en goh, daar ben ik net noodgedwongen mee gestopt omdat het niet meer ging. :roll: Aan m'n verstand ligt het niet en rationeel snap ik ook wel dat mensen niet bijten, maar rationeel denken gaat zo moeilijk wanneer je in paniek bent. 001_rolleyes
Het is toch ook verschrikkelijk...!
Om te krijsen, zo'n man/ vrouw!!!

johan799

Re: Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis / sociale angststoo

sluit me aan bij janneke

en ik zou wel in beroep gaan. kan je psych je daar niet bij helpen??

je bent nu niet in staat tot werken. geen enkel beroep. anders maatschappelijk werk hulp vragen? je moet aan jezelf, je angsten werken. ziekmelden

sterkte!!!!

Terug naar “Map 'Psychologie'”