Gebruikersavatar
MS_84
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 jun 2020 13:28

Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Beste mensen,

Na lang nadenken toch maar besloten om hier mijn verhaal te doen, hopende op antwoorden, begrip, luisterend oor, tja wat eigenlijk?
Ik zal van vooraf aan beginnen (alvast bedankt voor het lezen).

Ik ben een man van midden 30, getrouwd en vader van een zoontje.
Enkele jaren geleden ben ik gediagnosticeerd met een gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis. Nu is het echt op een punt gekomen dat het mijn hele dag / leven overneemt.

Ik maak me echt zorgen om alles, de kleinste dingen wat men maar kan bedenken. Heeft mijn zoontje een pukkeltje of ergens een schaafwond, dan denk ik al meteen aan het ergste en zit ik al met de telefoon in mijn hand om de dokter te bellen. Praat een kennis een paar dagen niet tegen me, maak ik me zorgen dat hij boos op me is en wil ik hem het liefste bellen om te vragen wat er speelt. Reageert de buurman niet op een WhatsApp, bel ik het liefste meteen aan om te vragen of ik iets fout heb gedaan / gezegd, and so on and so on......

Hier stopt het echter niet. Ik kan bijvoorbeeld ook niet 'genieten' van het hebben van een eigen huis. Is er een lek? Dan zie ik in mijn hoofd al bij wijze van het dak instorten en mezelf failliet gaan (totaal onrealistisch want ik heb een goede baan met een goed inkomen, maar dat even terzijde). Ik zeg dit tussen haakjes erbij, omdat ik stiekem wel weet dat die kans heel klein is (te verwaarlozen eigenlijk), maar op zo een momenten totaal in de paniek schiet en niet meer rationeel kan denken over het onderwerp. Ook wil ik door iedereen leuk en aardig gevonden worden en kan ik er echt van wakker liggen als iemand me niet aardig vindt of me haat / een hekel aan me heeft.

Voor mijn gevoel heb ik al zoveel dingen geprobeerd. Mindfullness, EMDR, Anti - depressiva, psycholoog elke week praten, niks lijkt te helpen.
Mijn vrouw houdt me enigszins nog met het hoofd boven water, maar ik merk dat het nu invloed op het huwelijk begint te hebben. Voor haar is het zeker ook niet makkelijk. Men dacht dat het kwam door het overlijden van mijn moeder toen ik jonger was, maar hier heeft het totaal niet mee te maken volgens mij.

Ik kan er maar niet bovenop komen en blijf sukkelen met alles.
Hopelijk hebben jullie ervaringen hiermee hebben.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22885
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Welkom op het forum. :)
Ik maak me echt zorgen om alles, de kleinste dingen wat men maar kan bedenken. Heeft mijn zoontje een pukkeltje of ergens een schaafwond, dan denk ik al meteen aan het ergste en zit ik al met de telefoon in mijn hand om de dokter te bellen. Praat een kennis een paar dagen niet tegen me, maak ik me zorgen dat hij boos op me is en wil ik hem het liefste bellen om te vragen wat er speelt. Reageert de buurman niet op een WhatsApp, bel ik het liefste meteen aan om te vragen of ik iets fout heb gedaan / gezegd, and so on and so on....
Dit is denk ik voor veel mensen herkenbaar. En door de coronacrisis misschien nog wel extra herkenbaar. Daarom is het goed dat je erover schrijft.
Het is goed om te weten dat kinderen allerlei dingen kunnen krijgen. Enorm vervelend, en nog vervelender als je zo een last hebt van een angststoornis en piekeren. Maar wat misschien helpt is om te beseffen dat schaafwonden, pukkeltjes, vallen en opstaan goed is voor het opgroeien. Het is goed om dat als kind eens mee te maken. Het zal in het leven vaker gebeuren. Wat juist minder goed is, is dat een kind nooit schaafwonden of iets anders zou hebben. Af en toe iets hebben is gezond, een kind komt nooit door de kinderjaren zonder scheuren. En het is ook goed om je dat vooral voor jezelf te beseffen. Kinderen voelen emoties aan. Ze worden banger als ouders banger worden, veel te voorzichtig als ouders veel te voorzichtig zijn. En ze raken in paniek, als ouders in een paniek schieten. Je kan kinderen volwassenen niet in een huisje zetten. Dat is niet bevorderlijk en gezond.

Daarnaast is het handig om te weten dat ieder mens naast jou, ook nog andere zaken heeft en een eigen vaak druk, leven. En soms hebben mensen ook gen zin om direct te reageren. Dat heeft, al klinkt dat misschien voor jou wat moeilijk, bijna nooit iets met jou te maken. Maar het is menselijk soms niet te reageren, of een bericht te lezen en dat gewoon te beamen, zonder een reactie. Probeer hierbij niet in conflict te gaan met je eigen hoofd Je hoofd kan je voor de gek houden. Blijf tegen jezelf zeggen dat ze het wellicht even te druk hebben. En blijf tegen jezelf zeggen dat het niet aan jou ligt. Blijf herhalen waarom het dan aan jou zou kunnen liggen en of ie gedachte realistisch is. (Meestal is het dus niet realistisch.) Mocht het een keertje voorkomen dat het wel aan jou ligt, bedenk dan dat het kan gebeuren, dat het menselijk n normaal is dat je weleens iets niet handig doet.
Probeer het voor jezelf eenvoudiger te maken, en zoek voldoende afleiding om die momenten door te komen waarin je het weer zo moeilijk hebt.
Ook wil ik door iedereen leuk en aardig gevonden worden en kan ik er echt van wakker liggen als iemand me niet aardig vindt of me haat / een hekel aan me heeft.
Dat is een droom die nooit werkelijkheid zou worden. Het kan nou eenmaal simpelweg niet, dat iedereen je leuk en aardig vind. Wij zijn geen robotmaatschappij en we kunnen onszelf niet instellen op: 'we vinden iedereen leuk en aardig!' Dat is misschien heel jammer, maar aan de ander kant maar gelukkig, want als iedereen elkaar leuk en aardig vind, dan zou je dus ook alle dictators en dergelijke leuk en aardig vinden en dat lijkt mij geen goed idee. (Dat is wat ik mezelf weleens zeg als ik weleens zo twijfel aan alles.)
Men dacht dat het kwam door het overlijden van mijn moeder toen ik jonger was, maar hier heeft het totaal niet mee te maken volgens mij.
Vraagje voor jou: Waarom kan dat niet volgens jou, waarom heeft het er helemaal niets mee te maken?


Ik hoop dat je in ieder geval hier een heel klein beetje aan hebt en als je het leuk en/of boeiend vind, mag je naast dit topic altijd deelnemen aan de rest van het forum.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
MS_84
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 jun 2020 13:28

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Dank voor de snelle en uitgebreide reactie, dit waardeer ik zeer!

Om even terug te komen op je vraag: Omdat ik voordat mijn moeder stierf ook al die problemen had, echter had ik mijn moeder om op terug te vallen.
Met mijn vader heb ik verder geen contact meer, wel nog met mijn zus. Overigens had ik de problemen minder toen ik nog student was en op mezelf woonde op kamers, want minder 'verantwoordelijkheden'. Het lijkt ook te maken te hebben met het feit dat ik zelf een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel heb.

Ergens diep weggestopt kan ik me absoluut vinden in de dingen die je zegt, echter dan tóch weer dat gevoel dat opkomt als de situatie zich dan voordoet. Alsof er ergens een knop zit die me totaal anders laat voelen als dat ik zelf wil

Melanoisia
Berichten: 809
Lid geworden op: 01 feb 2020 03:23

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

In de tijd dat ik thuis zat zonder werk had ik ook veel last van piekeren, ook zoals jij over of mensen me wel leuk genoeg vonden om mee te praten. Nu ik weer aan het werk ben is het weer wat minder geworden maar het is echt heel vervelend ja want het geeft een rotgevoel en het hield me weg van wat ik wél wilde doen. Dus ging ik maar gewoon eens proberen te doen wat ik op dat moment wilde doen, maar dat lukte niet want het piekeren hield me gewoon zoveel bezig dat dat niet lukte.

Omdat ik het zó zat was wilde ik er iets aan doen en besloot ik informatie over piekeren op te zoeken. Ik kwam te weten hoe piekeren werkt en wat piekeren met me doet, hoe het me in zijn greep houdt. Ik las dat mensen piekeren om hun angsten onder controle proberen te houden omdat ze ervan overtuigd zijn dat die angstgevoelens zullen aanblijven en dat er iets ergs gaat gebeuren als je niet piekert. Maar waarom zou piekeren helpen om iets ergs te voorkomen? Piekeren lost helemaal niets op, het houdt je angsten juist in stand omdat je op die manier jezelf niet toestaat om naar jezelf te luisteren, wat nodig is om er iets aan te doen. De nare gedachten en gevoelens die je krijgt, geven je een signaal dat je ergens aan moet gaan werken, omdat je ergens niet gelukkig mee bent. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen en maar te gaan piekeren om alles onder controle proberen te houden, wat toch niet lukt met piekeren. Wat niet wil zeggen dat ik het niet meer doe, maar mijn gepieker is nu tot een acceptabel niveau gezakt. Ik zal nu uitleggen wat me daarbij geholpen heeft.

Toen ik begreep dat piekeren in theorie nutteloos is, probeerde ik de nare gedachten en gevoelens maar over me heen te laten komen zonder mezelf gerust proberen te stellen met piekeren, om zo de piekercirkel te kunnen doorbreken. Ontspanning, afleiding en beweging hielpen me daarbij. Zo ervaarde ik via meditatie/ontspanningsoefeningen dat oncontroleerbare negatieve gedachten nare gevoelens veroorzaken die zich manifesteren in fysieke, lichamelijke ongemakken/onrust. Door me vervolgens te concentreren op die plekken in mijn lichaam met behulp van ontspanningsoefeningen merkte ik dat dat fysieke gevoel in mijn lichaam vanzelf wel wegebt, ook als ik niet pieker. Dat overtuigde me er dus proefondervindelijk van dat piekeren nutteloos is.

Nou, om ervoor te zorgen dat die negatieve gedachten en daaruit volgende nare gevoelens minder worden moet je naar jezelf gaan luisteren. Om zo de achterliggende oorzaken ervan te weten te komen en vervolgens aan jezelf te kunnen gaan werken. Waar ben je nou eigenlijk echt bang voor? Probeer je angsten voorzichtig uit te dagen, want zo kom je meer over je angsten te weten en weet je wat je aan jezelf moet veranderen. Die zoektocht naar je angsten doet pijn en is eng maar dat kun je beter aan met bijv. die meditatieoefeningen, omdat je er dan vertrouwen in krijgt dat de nare gevoelens zullen wegebben. Pas als je helder genoeg hebt wat je angsten nou echt zijn, dan pas kun je bedenken wat je eraan kunt doen. En dan zullen ze ook minder worden.

Melanoisia
Berichten: 809
Lid geworden op: 01 feb 2020 03:23

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Aan deze site heb ik veel gehad: https://www.depsycholoog.nl/piekeren/. Misschien heb jij er ook wat aan.

Ik zeg overigens niet dat jij het ook zo moet doen, ook niet op de manier die ik hierboven heb uitgelegd. Ik wilde gewoon mijn ervaring met je delen en aangeven dat ik er ook veel last van heb. Misschien vind je dat fijn. Het is echt klote dat het je hele dag overneemt.

Gebruikersavatar
MS_84
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 jun 2020 13:28

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Dank voor de reactie!

Ik herken zeker dingen die je hierin beschrijft en ook vanuit de website die je noemt. Wat mij wel heel erg helpt is muziek.

Weet jouw omgeving af van je piekeren? Bij mij probeer ik het toch altijd te ‘verbloemen’ omdat er mijn inziens toch nog een schaamte / taboe op heerst; we moeten tegenwoordig maar hard zijn en alles kunnen accepteren / dragen wat er gebeurd volgens de maatschappij. Anderen zullen zeggen dat dát juist bij het leven hoort, maar misschien zijn dat juist de punten waar ik het zo moeilijk mee heb

Melanoisia
Berichten: 809
Lid geworden op: 01 feb 2020 03:23

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

MS_84 schreef:
04 jun 2020 22:25
Dank voor de reactie!

Ik herken zeker dingen die je hierin beschrijft en ook vanuit de website die je noemt. Wat mij wel heel erg helpt is muziek.
Ja, muziek is voor mij een van de dingen die me even helemaal nergens aan laten denken.
Weet jouw omgeving af van je piekeren? Bij mij probeer ik het toch altijd te ‘verbloemen’ omdat er mijn inziens toch nog een schaamte / taboe op heerst; we moeten tegenwoordig maar hard zijn en alles kunnen accepteren / dragen wat er gebeurd volgens de maatschappij. Anderen zullen zeggen dat dát juist bij het leven hoort, maar misschien zijn dat juist de punten waar ik het zo moeilijk mee heb
Ik heb één persoon waarmee ik mijn problemen kan bespreken. Maar daar durf en wil ik lang niet altijd alles tegen zeggen omdat ik me schaam voor mijn gepieker. En omdat ik het die ander liever niet laat horen omdat die zich dan teveel zorgen om mij gaat maken. Maar dat ligt ook aan hoe ik het breng. Ik praat moeilijk dus dan wordt het me op een gegeven moment teveel en komt alles er meestal op een gefrustreerde manier uit. Waardoor ik alles heel erg ga overdrijven omdat ik me op dat moment enorm geïrriteerd en wanhopig voel. En dan is het niet gek dat die ander zich zorgen gaat maken. Daarom lijkt het me beter als ik vaker open ben over mezelf en op een rustige manier uitleg hoe ik me voel. Maar dat kan niet als ik zo enorm opgefokt bent. Ik denk dat emotieregulatie mij daarbij gaat helpen. Zodat ik die frustratie om kan zetten in verdriet en begrip voor mezelf, de ander, en de situatie waarin we ons bevinden. Waardoor ik het ook beter aan anderen kan uitleggen wat er met mij aan de hand is en zij mij beter kunnen begrijpen.

Gebruikersavatar
MS_84
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 jun 2020 13:28

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Intussen vele maanden verder en nog steeds hetzelfde. Inmiddels al anti-depressiva (escitalopram 5mg en 10mg) geprobeerd en een psychologe en ondanks dat deze psychologe echt haar best deed, was zij meer gespecialiseerd in trauma-therapie en EMDR.

Van de anti-depressiva werd het alleen maar erger. Voor mijn gevoel hielp het totaal niet, werd ik er alleen maar moe van, om over de bijwerkingen op seksueel gebied nog maar te zwijgen.... (het tegenovergestelde van viagra haha).

Het enige dat nog wat verlichting bood, was het praten met deze psychologe, want dan kun je je verhaal kwijt tegen iemand die objectief is. Maar als ik dan EMDR kreeg, vroeg ik mezelf vaak af wat ik daar deed.

Mijn zoontje van 4 was deze week ziek, ik wil niet weten hoe vaak ik hem de temperatuur heb gemeten....

Daarom voor mezelf opnieuw een afspraak gemaakt komende week bij de huisarts. Hierin wil ik eigenlijk vragen om een psychologe of een praatgroep die echt gespecialiseerd is in gegeneraliseerde angststoornissen/piekerstoornissen. Zijn er hier wellicht mensen die daar ervaring mee hebben? Wellicht met een adres in Limburg van een psycholoog of praatgroep? Medicijnen heb ik zeker nog niet afgeschreven, maar dan moeten ze wel echt tegen een angststoornis helpen.

Gebruikersavatar
Memories
Moderator
Berichten: 22885
Lid geworden op: 25 okt 2009 15:04

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

MS_84 schreef:
31 okt 2020 18:56
Intussen vele maanden verder en nog steeds hetzelfde. Inmiddels al anti-depressiva (escitalopram 5mg en 10mg) geprobeerd en een psychologe en ondanks dat deze psychologe echt haar best deed, was zij meer gespecialiseerd in trauma-therapie en EMDR.

Van de anti-depressiva werd het alleen maar erger. Voor mijn gevoel hielp het totaal niet, werd ik er alleen maar moe van, om over de bijwerkingen op seksueel gebied nog maar te zwijgen.... (het tegenovergestelde van viagra haha).

Het enige dat nog wat verlichting bood, was het praten met deze psychologe, want dan kun je je verhaal kwijt tegen iemand die objectief is. Maar als ik dan EMDR kreeg, vroeg ik mezelf vaak af wat ik daar deed.

Mijn zoontje van 4 was deze week ziek, ik wil niet weten hoe vaak ik hem de temperatuur heb gemeten....

Daarom voor mezelf opnieuw een afspraak gemaakt komende week bij de huisarts. Hierin wil ik eigenlijk vragen om een psychologe of een praatgroep die echt gespecialiseerd is in gegeneraliseerde angststoornissen/piekerstoornissen. Zijn er hier wellicht mensen die daar ervaring mee hebben? Wellicht met een adres in Limburg van een psycholoog of praatgroep? Medicijnen heb ik zeker nog niet afgeschreven, maar dan moeten ze wel echt tegen een angststoornis helpen.
Goed dat je opnieuw een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts! Als iets niet voor je werkt, is het goed om op een gegeven moment aan de bel te trekken. Op dat moment neem je je jezelf serieus.
~Wie niet kan luisteren kan ook niet vertellen.
De kracht van geluk is innerlijke vrede.
Wie geen slechte tijden kan verdragen, zal geen goede tijden beleven.
Wees de verandering die je in de wereld wil zien.~

Gebruikersavatar
Tvg!
Berichten: 6
Lid geworden op: 22 jan 2021 20:54

Re: Gegeneraliseerde angststoornis / piekerstoornis

Goedenavond MS_84

Ik ben een vrouw van 28 jaar.
Ik heb voor het eerst hier een kijkje genomen en ik herken me zó in jou verhaal.. voelt echt alsof ik delen van mezelf lees.. bij mij werd het ook gegooid op het overlijden van mijn moeder toen ik jong was. Ik heb met hevige depressies te maken gehad, anti depressiva paniekaanvallen.. bizarre stress en paniek om de kleinste dingen. Ik kan het dan ook totaal niet loslaten. Ben net klaar met EMDR na een jaar.. het praten heeft me goed gedaan tussen de behandelingen door maar ik weet nog niet of de behandeling zelf echt effect heeft gehad.. ik had de behandeling in eerst instantie omdat ik ook mijn hele leven al verlatingsangst heb.. echter heb ik het gevoel dat ik ook een soort chronische stressstoornis heb.. hoe gaat het nu met jou? Heb je nog kunnen informeren naar een praatgroep? Al zal dat door de huidige omstandigheden lastig zijn.. ik hoop dat het goed met je gaat.

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”