gianni

stress???

beste,

heb al 5 maanden last van stress, als het stress is ik weet het zelf niet, het begon alemaal op werk, op een dag op werk voelde ik me opeens duizelig en benauwd, en toen begon mijn hart sneller te kloppen waarschijnlijk door paniek,dus 5 maanden geleden tot vandaag heb ik vanalles gedaan, kreeg van alle symptonen:kaakpijn,kortademigheid,opeens benauwd krijgen,spanningshoofdpijn,hartkloppingen,steken aan rechterarm en shouder,druk op de borst,bijna 2 weken constante pijn in linkerborst,jeuk,wazig zien,hartritmestoornissen,hart constant 1 week voelen bonken, beven,trillingen in borst...heb alle onderzoeken gedaan cardioloog geweest 2x niks te zien,holter gedragen ook niks op aan te merken,neuroloog ook 2x geweest ook niks op aan te merken...huisdokter zegt innerlijke stress maar ik zelf weet niet waar het vandaan komt, en dat dat van de ene dag op de andere spontaan begonnen is...ik ben al 5 maanden gek aan worden, denk constant aan mijn hart, heb schrik dat ik iets ga krijgen ofzo, krijg dat maar niet uit mijn hoofd,en heb elke dag zo van die inzakkingen precies dat ik val maar is niet zo...ik weet nie meer wa doen hopelijk gaat het ook spontaan weg.

groetjes Giovanni

Gebruikersavatar
Lost Soul
Berichten: 1970
Lid geworden op: 29 mei 2010 18:31

Re: stress???

Welkom! :)

Ga eens voor jezelf na of je ook maar iets kunt bedenken wat voor stress zou kunnen zorgen? Is er iets gebeurd in je verleden waar je mee worstelt? Is er in de huiselijke sfeer iets gebeurd? Heb je ergens een gebrek aan? Kun je ergens tot rust komen?
If we don't get lost, we'll never find a new route.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: stress???

Hoi Giovanni,
wat je zegt, klinkt allemaal erg klassiek. Hte klinkt als een klassieke serie angstaanvallen. Gevolgd door een klassiek, sexistisch medisch onderzoek (mannen worden naar de gekste medische specialisten gestuurd, vrouwen kregen meteen valium, zo gaat het stereotype.)
Of stress het precieze woord is, is op zich nog een vraag.
gianni schreef:het begon alemaal op werk, op een dag op werk voelde ik me opeens duizelig en benauwd, en toen begon mijn hart sneller te kloppen waarschijnlijk door paniek
Om een of andere reden, vond jouw autonome zenuwstel (om precies te zijn: je amygdala) dat jij in gevaar was. Waarom je autonome zenuwstel dat precies vond, dat kan ingewikkeld zijn om te beantwoorden. (Soms is dat ook niet nodig, so don't worry.)
Je amygdala zit plm. in het midden van je hoofd - het is een deel van je hersenen dat je niet met bewust denken kunt besturen. Je amygdala werkt zo'n 100 keer sneller dan je bewuste denken, dus je amygdala kan een duizelingwekkend tempo zetten.
En dat is maar "goed" ook: via de amygdala hebben we al die eeuwen overleefd, dat er op mensen werd gejaagd door leeuwen, beren, tijgers, etc. Die dingen zijn dus tot op zekere hoogte functioneel: er op gericht, om jou te laten overleven.

Alle prikkels die binnenkomen, ofwel alles wat je hoort, ziet, proeft etc. gaat als informatie eerst langs de amygdala en daarna pas naar de plek in je brein waar je die info verwerkt. Het visuele brein (de 17 stukken cortex die dat doen) dat is waar je 'echt ziet wat je ziet'.
En daarna kun je gaan nadenken over wat je precies ziet.
(Idem dito voor wat je hoort, gaat eerst langs de amygdala en dan pas naar de zogeheten auditieve cortex en dan pas 'besef je pas wat je hoort'. En daarna kun je gaan nadenken over wat je precies hoort. Etc.)

In de amygdala wordt aan de hand van op zich een vrij grof beeld als het ware de beslissing genomen:"kan dit gevaarlijk zijn of niet"
en als de amygdala vindt dat het gevaarlijk kan zijn,
zet ze een x aantal zaken in je lichaam in werking
en je springt bijv. in een reflex opzij. Of als dingen tegenzitten: je krijgt een angstaanval.
Bedenk: je amygdala hanteert een andere logica dan je rationele brein!
gianni schreef:dus 5 maanden geleden tot vandaag heb ik vanalles gedaan, kreeg van alle symptonen:kaakpijn, kortademigheid,opeens benauwd krijgen, spanningshoofdpijn, hartkloppingen,steken aan rechterarm en schouder, druk op de borst, bijna 2 weken constante pijn in linkerborst, jeuk, wazig zien, hartritmestoornissen, hart constant 1 week voelen bonken, beven, trillingen in borst...
De pijn in je kaak zou mogelijk kunnen zijn, dat je je schrap zet (op een of andere manier beschermt je kaak schrap zetten tegen hersenschudding) verder heb je veel variaties op het thema "houd je adem in" (ofwel: bevriezen) de hoofdpijn kan samenhangen met opgetrokken schouders (een beschermingsreflex) en al je spieren, inclusief je hart worden alvast door je amygdala in een toestand gebracht, dat je hard kunt weghollen als dat aan de orde is. Vandaar dat gebeef en gebonk.
Wazig zien kan van alles zijn, maar dit hele schrikreflex dwingt wel je ogen (= je hoort daar te kijken, waar je amygdala een monster vermoedt, want die info heb je nodig om te overleven - kijk je elders, dan zie je dingen idd niet erg goed).
gianni schreef:dus 5 maanden geleden tot vandaag heb ik vanalles gedaanheb alle onderzoeken gedaan cardioloog geweest 2x niks te zien,holter gedragen ook niks op aan te merken,neuroloog ook 2x geweest ook niks op aan te merken
Balen hoor - baat het niet, dat schaadt het wel. Het kost klauwen met geld en een goede diagnose krijg je er niet door. En 5 maanden in onzekerkheid zitten, daar wordt niemand vrolijk van!
gianni schreef:huisdokter zegt innerlijke stress maar ik zelf weet niet waar het vandaan komt, en dat dat van de ene dag op de andere spontaan begonnen is...ik ben al 5 maanden gek aan worden, denk constant aan mijn hart, heb schrik dat ik iets ga krijgen ofzo, krijg dat maar niet uit mijn hoofd,en heb elke dag zo van die inzakkingen precies dat ik val maar is niet zo...ik weet nie meer wa doen hopelijk gaat het ook spontaan weg.
Verdwijnen kan al dit gedoe erg goed, maar niet spontaan.

Ten eerste: bedenk, dat een en ander een vicieuze cirkel is: je amygdala slaat alarm en zet je lichaam in de "vecht, vlucht of bevries" mode. (Met in jouw geval elementen van bevriezen: adem inhouden.)
Als je daarna door onbekwame, sexistische artsen gaat denken, dat er iets mis is met je hart, wordt de spanning hoger. (Er is niets mis met je hart: hij doet netjes, wat hij moet doen: hard kloppen en pompen als je amygdala zegt, dat je in gevaar bent.)

De duizeligheid kan van alles zijn, maar heeft mogelijk ook te maken met opgetrokken schouders (je hoofd krijgt onvoldoende bloed).

En de oorzaak is, dat je amygdala vindt, dat je in gevaar bent. Waarschijnlijk vindt jijzelf van niet. Dat meningsverschil is vervelend, maar er is veel tegen te doen.
Als gezegd, de amygdala reageert niet op een simpel voornemen ("Vandaag ga ik kalm blijven" - goede gedachte, maar maakt geen indruk op de amygdala.) Er zijn wel een aantal therapieen die de amygdala kunnen beinvloeden. Gespecialiseerde kinesiologie, emdr, somatic experiencing en hypnose. (Keuze zat, dus. ;) ) En zouden er elementen van warheid opduiken ("mijn baas is beslist niet gevaarlijk, maar als ik er nu over nadenk, doet hij me wel denken aan die en ekeer, dat heel iemand anders...") dan kan het zin hebben, om daar met de therapeut over verder te praten.

En ondertussen kun je allerlei maatregelen nemen, om de spanning wat af te bouwen. Yogales, of juist karate. Wandelen of hollen. Zingen, swingen, naar rustige of juist rock&rollmuziek luisteren, enz.enz. enz.

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”