tiffany

rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Ik durf mijn angst alleen hier te vertellen, want ik denk echt letterlijk dat ik gek word. Ik was echt bang dat ik een psychose kreeg ofzo, maar ik heb de psychologe ook al in vertrouwen genomen over deze angst. Maar toch moet ik het even kwijt, en ik vraag me of ik de enige ben..

Ik heb 2 maanden terug een jointje gerookt met een stel vrienden van mijn beste vriendin. Ik had nog nooit eerder geblowd. Kom er wel veel mee in aanraking omdat ik op een school zat voor probleemjongeren, maar ik wilde het nooit gebruiken. Toch ging het knopje bij mij om die ene keer en wilde ik het is uitproberen. En dat was natuurlijk het domste wat ik kon doen aangezien ik al jaren Prozac gebruik en een angststoornis had overwonnen. Ook had ik nog de puurste joint die ze hadden gerookt, vermengd met hasj en wiet door elkaar, ik weet niet zeker. Anders was het alleen hasj.

Ik ben toen dus harstikke bad gegaan, ik kreeg een droge mond en mijn tong ging tintelen. Mijn hartslag ging als een gek tekeer en ik dacht dat ik compleet gek ging worden en dat het nooit meer goed zou komen. De volgende dag was het natuurlijk over, en twee dagen later ging ik op vakantie naar Spanje. Dat was afgelopen September. Maar op de heenweg naar Spanje merkte ik het al, ik werd weer angstiger. De vakantie werd voor mij een hel en ik kon niet wachten tot ik terug zou gaan naar Nederland. Mijn ouders hebben ook besloten om uit elkaar te gaan tijdens deze vakantie dus ook thuis werd het er niet beter op want mijn vader ging gelijk het huis uit. Ik kreeg steeds meer paniekaanvallen, onder andere was ik bang voor een aandoening van het hart.

Maar de laatste 2 weken heb ik echt een gestoorde angst ontwikkeld. Ik had gehoord dat een jongen bij ons op het toilet (een collega van mij) coke had gesnoven. Nu ben ik bang dat iedere keer wanneer ik me op het toilet bevind, er nog ergens restjes coke liggen en ik die dan opsnuif zonder dat ik er zelf erg in heb. Ergens weet ik dat het nergens op slaat, je kan niet zomaar iets opsnuiven. Maar toch blijf ik er bang van. Dan denk ik dat ik verdoofd word enzo. Hetzelfde is met wiet. Een vriendinnetje van mij was net bij mij thuis, en we waren een sigaretje aan het roken. Toen hield zij opeens haar open sigarettenpakje bij mijn neus en ik moest eraan ruiken. Toen bleek dus dat er wiet inzat. En nu ben ik opeens bang dat ik door het ruiken die wiet en opgesnoven en dat ook hele rare dingen met mijn hersenen gaan doen.

Ik voel alsof ik compleet doordraai met deze angst. Ik ga over 2 maanden (ik ben net aangemeld en er is een wachtlijst) in dagbehandeling voor angst. Ik ga opnieuw omdat ik al sinds mijn 8e in theraphie zit voor angststoornissen maar ik nu heb besloten dat ik er echt aan wil werken en er vanaf wil, van al mijn angsten. Ik heb alleen geen idee hoe ik deze angst daar moet gaan uitleggen, straks vinden ze me gek.

Mijn vraag is dus eigenlijk wat jullie van deze angst vinden. Want ik voel me compleet doorgedraaid!
Sorry voor het lange verhaal :oops:

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13715
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Drugs zijn nooit een aanrader, tiffany. Angstgevoelens en drugs zijn een heel slechte combinatie.
Soms moet iemand de neus stoten om te weten dat je er beter van kunt afblijven, wat bij jou het geval is.

Als iemand ooit op een toilet coke gesnoven heeft hoef je echt niet bang te zijn dat je nog restanten van het poeder binnen kunt krijgen. Toiletten in openbare gebouwen worden immers schoongemaakt. Ook het ruiken aan een paar blaadjes wiet kan geen kwaad, daar wordt je niet stoned van. Die angsten zijn volkomen irreëel.
* Liebe Macht Frei *

tiffany

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Oke, alleen de jongen heeft coke gesnoven op het toilet in mijn huis.

Gebruikersavatar
volhoudertje
Moderator
Berichten: 13715
Lid geworden op: 02 jul 2006 23:04
Locatie: In Nederland Door Omstandigheden

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

tiffany schreef:Oke, alleen de jongen heeft coke gesnoven op het toilet in mijn huis.
Je hoeft er echt niet bang voor te zijn dat je nog restanten coke kunt binnen krijgt op die manier.
* Liebe Macht Frei *

tiffany

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Oke, gelukkig. Ik lijk wel gestoord met deze angst. Ik heb wel vaker rare fobieen gehad, maar dit vind ik toch wel erg ver gaan van mezelf.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Hoi Tiffany,
please relax, je bent noch gestoord, nog is deze fobie 'raar' - fobieen hebben hun eigen logica, that's all. Zaken als angstaanvallen en fobieen wordne in feite veroorzaakt door een overijverige amygdala.
Je amygdala zit plm. in het midden van je hoofd - het is een deel van je hersenen dat je niet met bewust denken kunt besturen. Je amygdala werkt zo'n 100 keer sneller dan je bewuste denken, dus je amygdala kan een duizelingwekkend tempo zetten. (En dat is maar "goed" ook: via de amygdala hebben we al die eeuwen overleefd, dat er op mensen werd gejaagd door leeuwen, beren, tijgers, etc.) Die dingen zijn dus tot op zekere hoogte functioneel: er op gericht, om jou te laten overleven.

Alle prikkels die binnenkomen, ofwel alles wat je hoort, ziet, proeft etc. gaat als informatie eerst langs de amygdala en daarna pas naar de plek in je brein waar je die info verwerkt. Het visuele brein (de 17 stukken cortex die dat doen) dat is waar je 'echt ziet wat je ziet'.
En daarna kun je gaan nadenken over wat je precies ziet.
(Idem dito voor wat je hoort, gaat eerst langs de amygdala en dan pas naar de zogeheten auditieve cortex en dan pas 'besef je pas wat je hoort'. En daarna kun je gaan nadenken over wat je precies hoort. Etc.)

In de amygdala wordt aan de hand van op zich een vrij grof beeld als het ware de beslissing genomen:"kan dit gevaarlijk zijn of niet".
En als de amygdala vindt dat het gevaarlijk kan zijn, zet ze een x aantal zaken in je lichaam in werking en als dingen tegenzitten: je krijgt een angstaanval.
Jij hebt een op zich functionele combi gemaat van "van drugs kun je out/ bad gaan, dus dat is gevaarlijk" en dan komt deze rotervaring ook nog eens vlak voor je ouders gaan scheiden.
Dus is je amygdala "op scherp gegaan" - alles wat met drugs te maken heeft, wordt direct gelabeld door je amygdala als iets om ver weg van te blijven.
""Gevaar!! Nee,niet ruiken...!! Hoei, dat gaat FOUT!!"" - dat zijn de reacties op dat alarm (met vaak bijbehorend rotgevoel).
(Je amygdala kan je stommere dingen vertellen... ;) )
Maar het zou natuurlijk wel leuk zijn, als dat overgevoelige van je amygdala er wat af zou gaan - en dat kan heel goed. (Niet 'mee leren omgaan', dat si zonde van je tijd en moeite, vind ik.) Via bijv. hypnose, emdr of gespecialiseerde kinesiologie is die amygdala wel degelijk te beinvloeden en kan ze minder overijverig worden. Omdat je amygdala niet reageert (nu ja, soms een klein beetje, op momenten voor je geschrokken bent) op wat je denkt hebben therapieen vanuit de cognitieve richting weinig invloed op de amygdala.

Dit hele programma van dat je lichaam in alarm gaat kan dus al hoog en breed in werking zijn, nog voor bijv. je visuele cortex echt duidelijk heeft, wat je nu precies ziet. "Oh, nee, het is geen echte slang, het is maar een tuinslang". ;) .
Wie geen angststoornis heeft, lacht er om en voelt de adrenaline wegtrekken. Bij andere mensen gaat dit helaas niet vanzelf en moet/ kan je 'de natuur een handje helpen'.) De kern hiervan is: En: geef je lichaam haar zin!!
Hol een rondje! Ga kickboksen, stompen in de lucht - "de adrenaline moet er gewoon uit".
Schud je spieren los (die zitten vaak heel strak) haal eens diep adem naar je buik en zucht of bries een keer.
En als de ellende weer wat gezakt is: doe een ontspaningsoefening, om je lichaam te vertellen, dat het nu echt goed is (gesteld, dat het idd goed is. Liegen tegen je lichaam heeft geen zin...). Naarmate er meer ontspanning is, wordt je amygdala ietsje minder overijverig. (Het echte "stoppen met overijverig zijn" is iets dieper werk, maar dit kan geen kwaad.)

tiffany

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Bedankt voor de uitleg Janneke, ik had daar nog nooit van gehoord. Maar je verhaal geeft me zeker wel wat geruststelling :)

Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

De ervaring die je had met dat jointje heeft je waarschijnlijk flink laten schrikken. En dat is ook niet gek. Normaal gesproken, in nuchtere teestand, worden in je brein allerlei 'onnodige' processen geremd met behulp van neurotransmitters. Daardoor kan je brein de rest van je lichaam op een manier besturen zodat jij je optimaal kan handhaven in de omgeving waar je op dat moment bent.

Ons brein bestaat uit verschillende gebieden met allerlei verschillende functies, en als de remmingen tussen die verschillende gebieden niet meer goed werken doordat je onder invloed bent van drugs, dan kan je de wereld heel anders gaan ervaren. Omdat je brein ook verantwoordelijk is voor andere lichaamsfuncties kan het ook invloed hebben op je lichaamstemperatuur, hartslag, etc. Deze vertekende waarneming in combinatie met het lichamelijke 'anders voelen' kunnen zeer beangstigend zijn. Vooral voor iemand die van zichzelf al wat angstig kan zijn, en al helemaal als je nooit drugs hebt gebruikt.

Je angst voor drugs is ook zeker niet ongegrond, want ze kunnen veel kapot maken. Ze kunnen je brein en de rest van je lichaam beschadigen of de functie ervan verminderen. Ook kunnen ze je in sommige situaties tot dingen in staat stellen die je anders nooit gedaan zou hebben. Reden genoeg om met een grote boog om drugs heen te lopen. Je angst heeft een functie. Het is alleen niet nodig je hier voortdurend zorgen om te maken. Als je weet dat je het niet moet doen en je doet het ook niet, dan is er niets aan de hand.

Je ziet je vrienden dan misschien genieten. Dit is helaas slechts tijdelijk genot. De prijs ervoor wordt helaas later vaak betaald.
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Beter maar geen joints meer roken want als je al gevoelig bent voor angsten en fobie klachten hebt dan loop je het risico om dit ernstig te verergeren. Joints bevatten stoffen die in bepaalde gevallen psychosen kunnen triggeren en ik raad je dan ook aan om er van af te blijven voortaan. Je hebt al genoeg aan je hoofd en je maakt je al zo snel overal druk over waarbij ik de indruk krijg dat je veel dingen jezelf in beeldt. Het is niet iets wat realistische angst is maar meer iets wat je in je denken hebt gefabriceerd en dan tot leven komt in jouw hersenen terwijl er rationeel gezien niets is om je zorgen over te maken. Het bestaat alleen bij jou van binnen maar buiten jou is er niets aan de hand.

Wellicht kan je eens proberen om wat meer uit dat onrealistische denken te komen door wat rationeler naar dingen te kijken. Je zou jezelf dan af kunnen vragen: klopt het wel wat ik denk ? Is dit wel iets wat werkelijk kan gebeuren of is de kans niet eens aanwezig ? Gaat mijn fantasie nu met mij op de loop of is hier sprake van iets wat werkelijk een realistische dreiging is ? En als je het niet meer weet is het goed om er met anderen over te praten, te vragen hoe zij het zien en of wat zij er van vinden. Dat wil ook wel helpen om je zelf terug in de realiteit te krijgen ipv in je angstige denkpatronen.
Inzicht als Uitweg..

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Nu ja, het is jammer, dat hash, wiet etc. niet onder een wettelijk gegarandeerde regeling vallen.
Ouderwetse rode libanon met 3 tot 5% THC is erg goed tegen angst.
Maar 'nederwiet' mag gerust upperwiet heten, THC gehaltes van 20% - daar kan iet iedereen tegen en als je biochemie dat niet hebben kan ben je verder van huis.

tiffany

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

ik heb vanavond even een terugval. ik was bij mijn beste vriend die regelmatig een jointje rookt (ik mag het natuurlijk niet van hem). en er hing daar nog een wietlucht, dus we hebben een raampje opengezet. ik heb ongeveer 3 uurtjes met hem in die kamer gezeten, maar ik ben bang dat ik toch stoned word omdat er een wietlucht hing.
ik voel me nu een beetje raar, het lijkt net alsof ik me stoned ga voelen. of ben bang dat er ergens misschien restjes cocaine of speed lag wat ik misschien binnen heb gekregen. ik weet dat dit heel dom is, maar toch ben ik bang, ondanks dat ik helpende gedachten probeer te bedenken.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Hoi Tiffany,
troost je - het is verre van dom, het is ""simpelweg"" hoe onze geest kan werken - en dat is doorgaans hartstikke complex! ;)
Wat ik vermoed is: punt 1: er is angst. Dat is een overlevingsmechanisme. Het kan te 'gevoelig' staan afgesteld ("telkens gaat de sirene" zonder dat er veel aan de hand is) en dat kan vermoeiend, irritant etc. zijn. (En dat is goed te herstellen.)
Wat de angst (stap 2) jou laat doen, is gaan voelen, of je toch niet stoned aan het worden bent - je hebt tenslotte een nare ervaring. En de angst haalt "een aantal gegevens" van die nare ervaring uit het archief.
En wat er dan gebeurt, is wat ook gebeurt bij bijv toneelspelers.
Een acteur leeft zich helemaal in in een bepaalde situatie, en ook zijn/ haar lichaam begint op die inleving te reageren: hartslag verandert, ademhaling, spierspanning, noem maar op. (Dat is ook, wat maakt dat iemand een rol overtuigend speelt.)
Het verschil is wel, dat de acteur er bewust voor kiest: "Okee, ik ben op mijn werk, ik ga NU gevoel oproepen dat ik...."
en bij jou is het je angst (en niet een bewuste keuze oid) die dat oproepen doet.
Maar je lichaam reageert precies hetzelfde.
Ik denk dat dat is, wat je schreef
tiffany schreef: ik voel me nu een beetje raar, het lijkt net alsof ik me stoned ga voelen.
en als je op dat moment,
met angst en nare herinneringen en wat al niet
net niet helder hebt wat er gebeurt,
dan komt idd de volgende stap: "Sh*t, ik voel dat mijn lichaam (een beetje) weer net zo gaat doen als ""toen""" - en daarna zet je de volstrekt logische stap van "(het zal toch niet...) dat er ergens misschien restjes cocaine of speed lag wat ik misschien binnen heb gekregen??"
(En als dingen tegen zitten, zet deze gedachte weer nieuwe golven van angst in werking...)

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

tiffany schreef:ik heb vanavond even een terugval. ik was bij mijn beste vriend die regelmatig een jointje rookt (ik mag het natuurlijk niet van hem). en er hing daar nog een wietlucht, dus we hebben een raampje opengezet. ik heb ongeveer 3 uurtjes met hem in die kamer gezeten, maar ik ben bang dat ik toch stoned word omdat er een wietlucht hing.
ik voel me nu een beetje raar, het lijkt net alsof ik me stoned ga voelen. of ben bang dat er ergens misschien restjes cocaine of speed lag wat ik misschien binnen heb gekregen. ik weet dat dit heel dom is, maar toch ben ik bang, ondanks dat ik helpende gedachten probeer te bedenken.
Het lijkt er op dat iets waar je bang voor bent of waar je veel stress van hebt, nu geprojecteerd wordt op hele irrationele gedachten van stofjes die je misschien binnen zou hebben gekregen, terwijl je best rationeel weet dat het onzin is. Het is belangrijk dat jij gaat uitzoeken met een therapeut wat de onderliggende angst/stress is. Waar het van komt. Want stofjes zijn niet hetgeen waar je echt bang voor hoeft te zijn zolang je ze niet doelbewust inneemt.
Inzicht als Uitweg..

Gebruikersavatar
mattie
Berichten: 67
Lid geworden op: 23 jun 2012 15:23

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

uiteindelijk is het onderwerp ''angst''
dit is de oorzaak

de onderwerp van de angst is niet belangrijk, als je die angst hebt kan je voor alles bang worden.
denk er maar over na dit is logisch tog?

maar als je die angst overwint maar dan echt overwint inclusief zelfvertrouwen en als de angst dan echt verdewenen is, dan is het klaar:D

www.angstaanval.be is een aanrader


mvg

Mattie

Gebruikersavatar
tins
Berichten: 190
Lid geworden op: 08 jun 2012 11:37

Re: rare angst voor drugs, ik lijk wel gek!

Ben het wel met Mattie eens. Heb zelf ook aardig wat aan die website gehad.

in de afgelopen tien jaar heb ik ook angst bij me gedragen. Eerst was er de angst voor overgeven, daarna voor het krijgen van een hartaanval, daarna voor mensenmassa's en drukte, daarna claustrofobie, en uiteindelijk voor flauwvallen. Elke keer als ik voor mijn gevoel net een angst overwonnen had, veranderde mijn angst in een angst voor iets anders. Ik heb het probleem aangepakt onder het woord angst, niet onder het woord agorafobie. Het zijn namelijk niet alleen maar de mensenmassa's geweest waar ik bang voor was. Ook 'vreemde' angsten, het inademen van vreemde stoffen, het allergisch zijn voor dingen, het iets in mijn luchtpijp krijgen waardoor ik niet meer kan ademen. Echt er zijn veel te veel om op te noemen en ik denk dat als ik ze 1 voor 1 bijlangs was gegaan dat ik dan aan 1 leven lang niet genoeg had om het te overwinnen.

Ik denk inderdaad dat op de momenten dat je geen angst hebt, het belangrijk is om 'rustig' naar je angsten te kijken. Zijn ze reeel of niet?
En ik weet dat als je eenmaal in een aanval zit, alle realiteit verdwenen is, maar goed is dan om te onthouden dat een aanval, hoe vervelend ook, over gaat, en dat je er niet dood aan gaat. Ook al voelt dat soms wel zo.
Zoals ik het nu zeg klinkt het allemaal erg makkelijk, en ik weet uit ervaring dat dit smerig tegen valt.

Maar realistisch blijven op de momenten zonder angst, kunnen tijdens een angstaanval al veel voor je doen. Je zult je tijdens een aanval realiseren dat je angst niet reeel is, waardoor een aanval eerst 10 min, later maar 5 en heel langzaam op deze manier verdwijnt.


Heel veel sterkte en succes ermee

:knuffel: tins
Zij die het opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”