FIEFKE1971

EMDR

hallo,

ik heb doorheen de jaren al een paar traumatische ervaringen achter de rug.
Ik ben momenteel 40j en woon net samen met een schat van een man.
Maar toch krijg ik regelmatig woede aanvallen die gepaard gaan met een algemeen gevoel van diep verdriet en schade.
Beide ouders hadden een alcoholprobleem met intrafamiliaal geweld. Ik was getuige van slagen en verwonding bij moeder. Mijn moeder is beginnen drinken om het verdriet van die slagen te verwerken. Ik zorgde voor mijn moeder wat woede uitlokte bij mijn vader.
Toch groeide ik op tot een persoon met waarden en normen en heb hun voorbeeld totaal niet gevolgd, want ik drink geen alcohol.
Daarnaast kwam ik met foute personen in contact, ik zocht troost, een thuis en daar werd misbruik van gemaakt. Ik besef dit nu en prijs mezelf gelukkig nooit in de criminaliteit te zijn beland of geen enge ziekte heb opgedaan.
De rode draad door mijn leven bleef de alchol, telkens zocht ik aandacht van agressieve mannen die ik poogde te veranderen. Tevergeefs uiteraard.
Alleen gaan wonen was mijn redding, weg uit de klauwen van mijn agressieve vader die mij echter nooit fysiek heeft mishandeld.
Onlangs werd ik slachtoffer van slagen en verwondingen van de expartner van mijn vriend. Opnieuw een persoon met een drankprobleem die zich uit frustratie op mij afreageert. Mijn partner en zijn ex vriendin zijn reeds 6 jaar gescheiden en hebben 1 zoon.
Nu lijkt alles plots 10x erger dan voordien, alle pijn komt terug naar boven....ik durf mij nu af te reageren, maar doe dit tov mijn vriend. Onbewust weet ik dat hij een zacht karakter heeft, en verwacht dat hij die kwetsende woorden wel zal incasseren. Fout natuurlijk, hij is niet de schuldige van mijn jarenlang opgekropt verdriet.
ik doe beroep op slachtofferhulp en ook daar krijg ik te horen dat ik heel veel heb meegemaakt doorheen mijn ganse leven eigenlijk. Ik wil niet zielig overkomen, ik wil sterk zijn en anderen helpen, maar nu voel ik mij zwak...ik heb hulp nodig.
Soms wordt mijn keel dichtgeknepen, trillen mijn benen en ben bang om banale dingen, 's nacht wordt ik al zwetend wakker, de dag erna krijg ik woede aanvallen, roep krijs..ik snap het niet zo goed...waarom nu...ik ben gelukkig, woon samen...heb het geluk waarnaar ik op zoek was.
het getreiter van mijn partner zijn ex kwetst mij diep, ik ben niet die slechte zoals zij mij afschildert...ik heb gewoon rust nodig, een relatie die mij tot rust brengt...wanneer die rust in het gedrang komt sla ik in paniek...heb het gevoel dat mijn geluk afgenomen wordt, en dan wordt ik agressief..ik schrik soms van mezelf...daarna volledig uitgeblust, barstende hoofdpijn, keelpijn en ben duizelig.
kan iemand mij zeggen of ik een psychische ziekte heb. Mijn begeleidster vermoedt dat ik aan PTTS lijdt en het zou kunnen, maar het doet raar toe te geven dat ik eigenlijk hulp nodig heb. Dus ja, wie begrijpt mij een beetje. Zou EMDR helpen?

dank u

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: EMDR

FIEFKE1971 schreef:wanneer die rust in het gedrang komt sla ik in paniek...heb het gevoel dat mijn geluk afgenomen wordt, en dan wordt ik agressief..ik schrik soms van mezelf...daarna volledig uitgeblust, barstende hoofdpijn, keelpijn en ben duizelig.
kan iemand mij zeggen of ik een psychische ziekte heb.

Mijn begeleidster vermoedt dat ik aan PTTS lijdt en het zou kunnen,

maar het doet raar toe te geven dat ik eigenlijk hulp nodig heb. Dus ja, wie begrijpt mij een beetje. Zou EMDR helpen?
Hoi Fiefke,
om met het laatste stuk van jouw verhaal te beginnen (waar ik een paar alinea's heb ingevoerd): ik zou idd zeggen:
Ja, je 'hebt' een psychische toestand: PTSS lijkt me zeer waarschijnlijk. Wat mij betreft is posttraumatische stress geen 'echte ziekte' - het is een heel echt iets - een logische, begrijpelijk en natuurlijke reactie op een abnormale serie gebeurtenissen (die op zich helaas, vaak voorkomen).

En er is iets, wat ik ken als "de vloek van de overleefster": je gaat als mens door. Je moet wel, bijv. als kind van ouders die allebei het leven niet aan schijnen te kunne zonder alcohol.
"De overleefster" is bij wijze van spreken de vrouw, die haar kiezen op elkaar zet, en "doet, wat nu eenmaal gedaan moet worden". Zoals jij schreef - jij zorgde dan voor je moeder (hoewel je vader daar nota bene kwaad om werd). Terwijl het uiteraard andersom had horen te zijn, zucht....
Kortom: je hebt je al die jaren op de been weten te houden en 'vragen om hulp' zit er niet zo in. (Die hulp krijg je als kind met lieve ouders - jij had weinig te verwachten...)
En "de vloek van de overleefster" is, dat ALS je dan om hulp vraagt, een en ander niet altijd makkelijk gaat.

Enne: wat ik ook herken: juist als je je leven op poten hebt - kot het verleden 'spoken'. De optimist zegt: het IS een kans, om de rommel op te ruimen...

Enne: ik ben een fan van emdr. Weet je iets over die methode...? Hier staat wel een leuk verhaal: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eye_moveme ... processing
Binne de methode zijn er enige technieken, om jezelf te troosten, te kalmeren, etc.
Verder is het een manier, waarmee je heel respectvol en snel "door" de ellende heen kunt gaan.
Respectvol: het is jouw brein, en JIJ doet het harde werk - jij mag ook ten allen tijde zeggen "Nu even pauze en naar mijn veilige plek".
Of zeggen: vandaag wil ik vooral praten, over wat het allemaal betekent, wat ik me vorige keer heb gerealiseerd.
En: het harde werk, doe je in de kamer van de therapeut. Het huiswerk is, dat je elke dag een ontspanningsoefening doet - en als er iets heftigs gebeurt, dat je dat dan opschrijft, dat wordt dan het onderwerp voor de eerstvolgende emdr sessie.

De methode is snel. Voor mensen met een 'wiebelige' ipv. een stabiel jeugd geldt niet, dat het in 3 sessies over is (i am sorry about that) - maar toch een stuk sneller en 'dieper' dan alleen maar "praten over".
Ik spreek uit ervaring: voor emdr werd uitgevonden, deed ik ooit een "alleen maar praten over" therapie bij een mevrouw die erg lief was. Haar steun vond ik heerlijk. Dat ik niet hoefde te zwijgen, maar mocht zeggen, hoe IK het had gevonden luchttte op en dat ik mocht huilen als ik verdrietig was etc. hiep ook enorm. Maar heel erg veel veranderen deed het niet. Bij emdr heb je "alle voordelen": een emdr therapeut hoort "lief" te zijn, invloeend, respectvol, etcetera. Ze hoort je te steunen - nadrukkelijk ook op de heftige momenten in de sessie. En terwijl ik samen met de peut "links rechts" deed, 'riep' ze herhaaldelijk dingen als "goed zo! Ga ervoor! (als ik boos was)". Als ik bang over verdrietig was maakte ze andere opmerkingen ("Goed zo" herinner ik me, en "Ja").
(Mijn emdr peut had ooit de uitdrukking: "Tel maar mee, over 60 seconden is het vast minder en daarna gaan we naar je veilige plek". (Zij zei dat, als ik zei, "dat ik het niets vond" of dat het heel naar voelde. De eerste keren zei ze dan prompt: "of wil je eerst naar je veilige plek?")
Maar bij emdr heb je ook het "links rechts" werk, dat maakt, dat trauma's zich "spontaan" oplossen. (Halverwege een sessie heb je niet altijd het gevoel, dat het vanzelf gaat - maar dan kun je dus altijd hulp vragen.)

Gebruikersavatar
Bep
Berichten: 64
Lid geworden op: 31 okt 2007 20:43

Re: EMDR

Bedankt voor de uitleg Janneke, het is mij afgelopen donderdag voorgesteld en als ik het ermee eens ben dan begint ze over 14 dagen met mij te werken. Nu weet ik wat me te wachten staat. Maar ik ben nu al reuze zenuwachtig en sta stijf van de spanning, ik hoop dus echt dat het helpt.

Isaia

Re: EMDR

Wil je heel veel sterkte wensen Bep 3some

FIEFKE1971

Re: EMDR

Hey,

merciekes voor de reactie. Het doet deugd te lezen dat er echt wel mensen zijn die ons aux serieus willen nemen.
Diep van binnen ben ik een onwaarschijnlijke optimist, maar ik voel mij momenteel net een kroketje dat ingepakt zit in een harde kost narigheiden.
Ik ga zeker eens informeren waar ik precies EMDR kan volgen, ik ben van de regio Lokeren en woon hier nog maar pas. Alle tips enzo zijn welkom

dikke knuf aan iedereen

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: EMDR

Hoi Fiefke,
schitterend hoor, dat je diep van binen een optimist bent, alleen maar heel erg goed.
Nou di ekorst met narigheden nog kwijt'spelen'...!!

http://www.instituut-voor-psychotraumatologie.be/
op deze site staat 1 pactitioner uit Lokeren
op http://www.emdr-belgium.be staan ook adressen.

Sucses!!

Gebruikersavatar
Bep
Berichten: 64
Lid geworden op: 31 okt 2007 20:43

Re: EMDR

Ik heb dus die eerder vermelde EMDR gehad en men is direct gestopt en hebben mij aangemeld bij het traumacentrum. Niet goed dus. Hier heb ik 5 afspraken gehad en nog eens 3 sessies en ook die is nu gestopt. Ze zei dat ik er nog teveel inzat en het dus ging herbeleven terwijl ik moet proberen er naar te kijken als in een film!!! Na de tweede (eerste was een gesprek) van de 5 afspraken kon ik me er niet toe zetten iets recht te praten wat krom was, bv men liet mij met de Kerst bij een juffrouw van het internaat achter terwijl mijn ouders mij best hadden kunnen ophalen ik was toen heel jong, dus ongewenst moest gewenst worden, dit kon ik niet. Hierna weer een sessie over dit onderwerp en ik kreeg steeds meer te zien en eindigde met hoofdpijn buikpijn en stijve spieren. In de vierde alleen de pijnen bestreden, dit hielp en in de vijfde weer een gesprek over voorgaande en afscheid. Ik weet het even niet meer, moet nu eerst weer een heleboel gesprekken met mijn SVPer hebben en die moet dan bekijken wanneer ik weer hiermee verder kan gaan. Ik vond die ervaringen herbeleven absoluut niet fijn en heb dan ook schrik wanneer ik weer hiervoor aangemeld gaat worden. Ik zal erover nadenken of ik dit nog wel wil. [zucht]

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: EMDR

Bep schreef:Ik heb dus die eerder vermelde EMDR gehad en men is direct gestopt en hebben mij aangemeld bij het traumacentrum. Niet goed dus.
Hoi Bep,
heel naar allemaal - idd: niet goed!!! :knuffel: :knuffel:
Helaas: je kreeg een knullige peut voor je neus en nou zit je met de gebakken peren...!
(Het is vurig te hopen, dat er bij het traumacentrum betere mensen werken, en meldt dit op termijn ook aan de Belgische beroepsvereniging...!!)
MIjn eerste emdr mevrouw was helaas ook prut...!
Bep schreef:Hier heb ik 5 afspraken gehad en nog eens 3 sessies en ook die is nu gestopt. Ze zei dat ik er nog teveel inzat en het dus ging herbeleven terwijl ik moet proberen er naar te kijken als in een film!!!
Kijk, dat is dus geknoei van de peut.
"Op zich" is het waar, hoor, het doel is dat je tijdens de oogbewegingen "half" in het verleden bent en "half" bij de peut in de kamer - MAAR het is haar taak, om in te schatten, of jij dit kunt.
Daar zat zij dus faliekant fout - niet jij!!
En het is haar taak, om allerlei oefeningen van te voren te doen - zodat, als je (jij of welke client dan ook) zou gaan herbeleven, dat je dan direct kunt stoppen, kalmeren, en min of meer ontspannen de deur uitgaan. En dan de volgende sessies verder gaan met het voorbereidende werk, net zo lang tot dat het wel gaat.
Bep schreef:Na de tweede (eerste was een gesprek) van de 5 afspraken kon ik me er niet toe zetten iets recht te praten wat krom was, bv men liet mij met de Kerst bij een juffrouw van het internaat achter terwijl mijn ouders mij best hadden kunnen ophalen ik was toen heel jong, dus ongewenst moest gewenst worden, dit kon ik niet.
Nee - idd: recht praten wat krom is, dat is GEEN emdr - melden aan de beroepsvereniging dus.
Er zit aan emdr wel een wat raadselachtige kant: (beeld) je wordt achtergelaten door je ouders: nare gedachte over jezelf "ik ben niet gewenst" - en er wordt idd ook gevraagd: wat zou je liever over jezelf willen denken/ voelen in dit "beeld"?
(Hierbij IS het ingewikkeld: 'jouw aanwezigheid op prijs stellen' is iets wat andere mensen doen, het lijkt me dus sowieso zinniger, als de peut het benul zou hebben gehad, dat 'gewenst zijn' net geen gedachte over jezelf is. Geknoei, dus.)
Een betere lijkt me:"IK was een lief kind/ ik ben een lief mens - en mijn pijn is, dat die %$#^$# dat niet wilden zien, de ellendelingen waren me liever kwijt dan rijk - Grr!!!" - dan ben je niet "recht aan het praten wat krom is".
Maar kennelijk snapt de peut de hele techniek niet, ofzo...
Heel akelig voor je!!!
Bep schreef:Hierna weer een sessie over dit onderwerp en ik kreeg steeds meer te zien en eindigde met hoofdpijn buikpijn en stijve spieren.
:knuffel:
Zo rot voor je!!!!
Je peut snapt die techniek niet eens, en gaat toch maar met je door.
"Solliciteren naar problemen" heet dat.
Zij klungelt - en JIJ komt op de blaren te zitten...! :knuffel: :knuffel:
Bep schreef:In de vierde alleen de pijnen bestreden, dit hielp
"Hoe is het mogelijk"!
Op zich wel heel fijn, dat dat kan... (De techniek is krachtiger dan de klungel, maar toch... Bij een goede peut was die pijn er niet op deze manier geweest.)

Bij een goede peut kan het wel gebeuren, dat je lijf "zich nadrukkelijk meldt". Nu, dan wordt acuut 'die buikpijn' het onderwerp van de volgende serie oogbwegingen - of je gaat naar "je rustgevende plek".
Bep schreef:en in de vijfde weer een gesprek over voorgaande en afscheid. Ik weet het even niet meer, moet nu eerst weer een heleboel gesprekken met mijn SVPer hebben
Ja, dit geknoei moet idd worden opgeruimd...! :knuffel:
Bep schreef: en die moet dan bekijken wanneer ik weer hiermee verder kan gaan.
Eh...?
Het lijkt me beter, als JIJ bepaalt, wanneer je ergens klaar voor bent! JIJ voelt hoe het is, om Bep te zijn en met jouw herinneringen, trauma's etc. rond te lopen.
Bep schreef:Ik vond die ervaringen herbeleven absoluut niet fijn en heb dan ook schrik wanneer ik weer hiervoor aangemeld gaat worden. Ik zal erover nadenken of ik dit nog wel wil. [zucht]
EIS een goede peut!!!
Spreek dan uitgebreid deze bagger door.

Bespreek de voorbereidende oefeningen ("bronnen aanboren en versterken") waarin je bijv. een hele mooie rustgevende plek "creeert' (het mag een herinnering uit bijv. een vakantie zijn)
je je voorstelt, dat je Dorothy bent uit de Wizard of Oz en dat de fee uit het westen je komt helpen;
voor wie van honden houdt: "beeld je een onsterfelijke hond in" en als je het niet te kinderachtig vind: neem een grote pluche hond mee naar de peut;
of je creeert een "magische plek" in jou, waar weliswaar moeilijkheden bestaan, maar waar er ook altijd oplossingen zijn. (Zo zou het zo kunnen zijn, dat als je verdriet hebt, omdat mensen je afwezen of lieten barsten, dat er ogenblikkelijk een vriendelijk kind met je komt spelen en jullie samen pret hebben - etc.)
En jullie nemen samen nog eens het verschil door tussen "recht praten wat krom is" en de positieve gedachte over jezelf.

...en mocht het toch gebeuren, dat je weer in een complete herbeleving komt:
1) geef het "stop" teken aan je peut (hebben jullie het daar over gehad in het eerste gesprek? Dat stopteken is ene wezenlijk onderdeel van emdr!)
2) ga ogenblikkelijk naar je rustgevende plek, roep de herinneringen aan Dorothy en de fee tevoorschijn, en/of ga naar je magische plek.
Of vraag aan je peut, of hij/zij samen met jou een ontspanningsoefening wil doen.
...en als je weer kalm bent, vraag je dan samen af, wat jij destijds deed, om je emoties "niet te laten overkoken" - wellicht zit ook daar nog "een bron" die je kunt gebruiken....!

Gebruikersavatar
Bep
Berichten: 64
Lid geworden op: 31 okt 2007 20:43

Re: EMDR

Bedankt voor je reactie.
Alles wat jij beschrijft is niet gedaan, wel de allereerste van vorig jaar deze persoon deed precies wat jij beschrijft, maar dus niet de erkende EMDR specialist van het traumateam.
Geen veilige plek, geen stopteken alhoewel ik wel direct zou kunnen stoppen maar ik was dan al in tranen of in een hyper als ze stopte en daarna hebben we wat gepraat tot ik weer rustig was, dit deed ze wel, maar geen ontspanningsoefeningen.
Ik kan dit wel melden bij een Nederlandse vereniging had hier niet aan gedacht omdat ik dacht dat het zo hoorde maar zoals jij het beschrijft lijkt mij volkomen logisch en zal dit zeker met mijn SVPer bespreken. Ik heb dit hier juist vermeld omdat dit vaak als een heel goede therapie vermeld wordt en ik dit niet zo heb beleefd.
Tevens ben ik vanaf de laatste keer in de war en neem de verkeerde medicatie in of teveel omdat ik denk dat ik ze nog niet genomen heb. Heb nog steeds pijn in de spieren enz. ik vind dus dat er te licht over deze therapie gepraat wordt als zijnde de oplossing voor alle trauma's.

Gebruikersavatar
Janneke
Berichten: 6335
Lid geworden op: 26 aug 2008 14:00

Re: EMDR

Hoi Bep,
heb je van iemand "grondende" oefeningen gekregen...? Die willen nog wel eens helpen als je in de war bent, nadat je zo over je grenzen bent gepushed...!

Als je 'hyper' zegt, heb je het dan over hyperventilatie, of suikerziekte of nog weer iets anders,,,?

Bijv.: als je zit, voel de stoel onder je billen. Laat je gewicht nadrukkelijk in de stoel zakken.
Haal 1 keer adem "naar je buik" en blaas uit. (Doe daarna iets anders, je lichaam weet heus, hoe ze moet ademen. Aan een nieuwe hyperventilatie aanval heb je niets, dat is alleen maar naar.)
Schud je schouders los, "alsof je een hond bent, die gezwommen heeft".
Trek in gedachten een cirkel om je heen en stuur allerlei nare dingen buiten de cirkel.
Leg je hand heel zachtjes op je voorhoofd ('dat je de haartjes kan voelen') en laat een tijdje zo liggen.
Loop een stukje, waarbij je je voorstelt, dat je een soort stempel onder je voeten hebt, en overal waar je je voeten neer hebt gezet, staat in koeieletters "BEP".

Ga weer zitten, maak een rechte rug en denk aan de volgende beeldspraak: "Je hoofd is een biljartbal, die balanceert op de biljartkeu van je wervels". Probeer te voelen, hoe het gewicht van je hoofd door je rug heen "in de stoel zakt" en je geen (...nu ja, weinig) spierne nodig hebt, om je hoofd bovenop te houden.

Terug naar “Stress, angsten en fobieën”