vragen

Diagnose Autisme Spectrum Stoornis en andere psychische.....

Beste lezers,


Wordt er wanneer er gezocht wordt op autisme ook gekeken naar eventuele andere zaken? Ik heb diagnose autisme stoornis gekregen, variant in het autisme spectrum stoornis.

Maar kijken ze dan ook naar bijvoorbeeld naar ADHD of andere zaken?

Tineke

Re: Diagnose Autisme Spectrum Stoornis en andere psychische.

Hoi vragen,

Ik heb de zelfde diagnose als jou.
Volgens mij word er ook naar andere problemen gekeken.

Gebruikersavatar
Radius
Berichten: 827
Lid geworden op: 05 aug 2011 21:53

Re: Diagnose Autisme Spectrum Stoornis en andere psychische.

Wat vaak gedaan wordt is dat aan de hand van vragenlijsten en gesprekken een zo compleet mogelijk beeld van je gedrag en persoonlijkheid gevormd wordt. De volgens de DSM criteria beschreven eigenschappen die bij jou het sterkst naar voren komen zorgen voor een bepaalde diagnose. Dit is echter slechts een benadering van de werkelijkheid en alleen bedoeld om het juiste behandelplan te kiezen.
Neem weg, de sluier van illusie
Neem waar, de vreugde in het absolute

vragen

Re: Diagnose Autisme Spectrum Stoornis en andere psychische.

Navraag gedaan bij de GGZ-instelling:

Het onderzoek is destijds beperkt tot de vraagstelling of er sprake was van een stoornis in het autistisch spectrum. Er is niet specifiek ingezoomd op aanverwante stoornissen zoals ADHD.

Dirk81

Re: Diagnose Autisme Spectrum Stoornis en andere psychische.

Degene die aanmeldt of doorverwijst kan al een bepaald vermoeden hebben en een specifieke wens uitten (doe onderzoek naar angst of naar persoonlijkheidsproblematiek). Daardoor kan de diagnostiek al redelijk vroeg worden beperkt; vraag is of dit zo 'wetenschappelijk' is?

Verder is de vorm en diepte van het onderzoek afhankelijk van de instelling(1e lijn, 2e lijn, psychiatrie of psychologenpraktijk).

Bij uitgebreidere vormen van diagnostiek wordt eerst bekeken of er sprake is van syndroomproblematiek (angst, stemming, ontwikkeling, etc.). Hierna kan de persoonlijkheid(sstoornissen) onderzocht worden (borderline, antisociaal, paranoide, afhankelijk, etc.), evenals IQ.

Als er vermoedens uit de algemene testen komen dan wordt vaak nog via differentiaal diagnostiek (gelijkende stoornissen of andere redenen van de klachten uitsluiten) gepleegd.

Er zijn echter instanties die bij een vermoeden van, direct behandeling starten.

Terug naar “Autisme spectrum stoornissen”