Pagina 1 van 1

Beelddenker

Geplaatst: 28 feb 2012 03:24
door YutaYuneYunesson
Beste mensen

Na verschillende artikels te lezen over "beelddenken", besef ik mij meer en meer dat ik mijzelf hier helemaal in herken.
Nu heb ik een diagnose voor PDD_nos met twijvel aan MCDD (PDD_nos op mijn vijfde gediagnosticeerd en MCDD in onderzoek jaren later)
Ik zou heel graag hulp vinden, die voor mij zou kunnen vaststellen dat mijn diagnose naar beelddenken zou uitwijzen.

Ik lijd onder deze diagnose behoorlijk, al vanaf mijn 14de (nu bijna 23)heb ik altijd het gevoel gehad met de "verkeerde" vooroordelen en handleiding te lopen.
Ik heb mij vaak afgevraagt of autisme en pdd-nos wel zo goed is onderzocht of dat ik misschien een ongelofelijk geval appart ben, in het omgaan met deze beperking.
In iedergeval heb ik ervaren dat door deze vooroordelen vele deuren voor mij zijn gesloten, omdat andere voor mij uit maken: dat ik iets niet zou kunnen en daarnaast worstel ik met het probleem dat ik zelf inzie welke problemen ik heb, alleen word daar door andere heel anders tegen aangekeken, waardoor ik naar mijn mening niet de hulp krijg die ik nodig heb.

Mocht het zo zijn dat ik inderdaad een beelddenker ben, dan zou dat zoveel voor mij kunnen oplossen in verband met begrepen worden en de juiste hulp krijgen, die ik nu zo mis.

Re: Beelddenker

Geplaatst: 28 feb 2012 13:25
door Janneke
Hoi YutaYuneYunesson,

ik ken het woord beelddenken als het gedachtegoed van Nel Ojemann, die een serie cursussen (verwant aan touch for health) hiervoor opzette. Ook schreef ze een aantal boeken hierover. Dus behalve die artikelen, is er denk ik wel meer te ''krijgen'. Zij is zelf overleden, maar haar bureau bestaat nog (http://www.ojemann.nl/bureauojemann.html#signaleerders).

In teren van NLP ben ik een uiterst visueel ingesteld persoon (en wat er mis zou zijn met beelddenken is mij dan ook nooit helder geworden). (Gekoeterwaal over dat je in taal zou horen te denken is inmiddels in de neurowetenschappen achteerhaald - maar het is op zich wel handig als je je beelden vroeger of later in woorden kunt omzetten.)

Verder: eigenlijk vind ik pdd-nos (en zoveel te meer mcdd) eigenlijk geeneens een diagnose.
Een diagnose is voor mij een verhaal met kop en staart, dat niet alleen herhaalt wat je al weet (nl. dat de dingen iet van het lijen dakje gaan) maar ook beschrijft, hoe het nou precies zit (en daarmee een weg toont, hoe je iets kunt veranderen).

Zo ben ik (niet om redenen van beelddenken) bij het inpp over de vloer geweest. Pdd.nos is letterljk, dat er iets - wellicht veel - in je ontwikkeling niet goed is gegaan. Het inpp begint netjes bij het begin van je ontwikkeling als mens. Wat bij jou mij heel erg zinnig lijkt: als op je 5e al een ontwikkelingsstoornis gezien kon worden, dan zit dat m toch waarschijnlijk in die allereerste stappen. (En niet in latere, schoolsere dingen zoals "je denkt te veel in beelden, daarom lees je niet goed.") Zijn aan het begin stapjes overgeslagen, dan werkt dat soms erg tegen je op een later tijdstip... (Mogelijk denk jij te veel in beelden, omdat de integratie van je ander zintuigen niet makkelijk verloopt - bijvoorbeeld omdat babyreflex atnr of tlr stoort. Zo'n soort verhaal is een diagnose - en het is in termen van het inpp te verhelpen ook.)

Vwb. diagnose: ik heb bijna 2 uur allerlei bewegingen *moeten* uitvoeren, hinkelen, stilstaan, liggen, je omdraaien, weer opstaan, tekenen, in de verte kijken en dan weer nabij - noem maar op.
En een paar dagen later kreeg ik per mail een rapport: echt met kop en staart: "dit" babyreflex is nog aanwezig, dat reflex heeft als functie 'zus' en als het na je 5e levensjaar nog aanwezig is, heb je doorgaans moeilijkheden met 'dit en dat'.
Daar heb je tenminste nog eens iets aan. Ten eerste: erkenning.
En: het leuke is, dat het inpp ook oefeningen heeft, om te zorgen, dat de babyreflexen ""verdwijnen"" zodat die moeilijkheden met 'dit en dat' verdwijnen of in ek geval veel minder worden.
Ik vond het een openbaring...! (http://www.novreflextherapie.nl/reacties.html of www.inpp.nl)
YutaYuneYunesson schreef:In iedergeval heb ik ervaren dat door deze vooroordelen vele deuren voor mij zijn gesloten, omdat andere voor mij uit maken: dat ik iets niet zou kunnen en daarnaast worstel ik met het probleem dat ik zelf inzie welke problemen ik heb, alleen word daar door andere heel anders tegen aangekeken, waardoor ik naar mijn mening niet de hulp krijg die ik nodig heb.
Het is toch werkelijk om uit je vel te springen...!
We leven in 2012 en niet in de bevoogdende 1950er jaren. "Nee, mevrouwtje, ik ben de arts en ik bepaal, waar u last van hebt...!"

Re: Beelddenker

Geplaatst: 28 feb 2012 17:16
door YutaYuneYunesson
Janneke bedankt voor jou reactie.

Al weet ik niet helemaal wat jij bedoeld met "babyreflex", ik had wel gelezen over beelddenken: dat ieder kind tot een jaar of vijf denkt in beelden en dat het later gaat denken in taal, alleen doet een beeld denker dit niet.

De problemen die ik hierdoor heb, is voornamelijk:
Dat alles wat letters of cijfers heeft, een probleem voor mij is:

Klokkijken
Datum's
Plannen
Een tabel lezen
Taal
Rekenen
Lezen
Namen,tijden,datums kunnen onthouden

En hierdoor is het weer heel moeilijk voor mij om een opleiding te volgen,
hierdoor faalde ik in mijn opleiding "allround grimeur" op MBO 4.
Terwijl ik wel talent had voor grime (Theater make-up en smhink).
En hierdoor voel ik heel veel onvrede, dat ik geloof dat ik wel talenten heb en intelligent ben
maar eigenlijk alleen baantjes zou kunnen doen waar geen creativiteit of intelligentie voor nodig is. Ik val een beetje tussen wal en schip.

Re: Beelddenker

Geplaatst: 29 feb 2012 15:27
door Janneke
Hoi YutaYuneYunesson,
grappig idee: dat je met 5 in woorden zou moeten gaan denken... (
Mijn ervaring is, dat dat veel en veel trager gaat dan in 'beelden' denken.
(Al denk ik niet echt in beelden, ik maak een soort mozaiek met mijn ogen. Als ik nadenk, zeg ik ook letterlijk "even kijken", ik kijk omhoog, roep het mozaiek op voor mijn geestesoog - en dan kan ik allerlei samenhangen etc.etc. beschrijven.)

Babyreflexen zijn zogezegd de reflexen, die we allemaal, als mens hebben om geboren te wordne en om in ons eerste levensjaar allerlei dingen te leren - uiteindelijk uitmondend in onder andere: lopen. Maar ook dingen zoals ruimtelijk inzicht, weten, waat jij ophoudt en de buitenwereld begint, een dijk van een evenwicht, stabiele oogbewegingen (...veel mensne die zogezegd "woordblind zijn" blijken gewoon niet in staat te zijn, de vereiste bewegingen met hun ogen te maken).

En afgaande op het rijtje dat jij noemt (met plannen, klokkijken, rekenen, dingen onthouden, tabellen lezen, etc.) dek ik idd, dat je in termen van babyreflexen hinder zou kunen hebben van de ATNR en de TLR. (Kijk hier: www.inpp.nl/page9.html)
(Uiteraard: het beste stap je gewoon naar zo'n deskundige toe, want het is te verhelpen.)

En idd: wat vaker zo is met "storende babyreflexen": je word er als mens als dingen tegenzitten gefrustreerd van.
Je wilt beslist, je hebt de capaciteiten maar die reflexen zitten je in de weg en daardoor heb je het 10 keer zwaarder dan een ander.

Re: Beelddenker

Geplaatst: 29 feb 2012 17:22
door Radius
Erg frustrerend lijkt me dat, als je je creativiteit niet in je beroep kan uiten omdat je niet op dezelfde manier kan communiceren als veel anderen dat doen. Wat je altijd nog zou kunnen doen is parttime wat 'dom' werk te doen om zeker te zijn van je dagelijkse boterham, en de tijd die je overhoudt gebruiken om je creativiteit te uiten bijvoorbeeld in kunst, en die te verkopen voor extra inkomsten.

Helaas zijn de door onze maatschappij voorgelegde wegen niet voor iedereen te bewandelen, door de soms strenge eisen die aan ons gesteld worden.