MuayKiDo

Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

02 jun 2010 10:48

Hoi iedereen,

Mijn naam is Michel , ik ben 25 jaar een studeer psychologie/criminologie aan de VU te Amsterdam. De komende jaren zal ik op dit forum waarschijnlijk veel vragen stellen over depressie. Daarom geef ik jullie nu eerst mijn complete verhaal, als dank voor jullie openheid.

Mijn interesse in depressie komt voort uit mijn pubertijd. Aan het begin daarvan werd mijn moeder depressief na het verlies van haar ouders. Dit had zo'n sterke invloed op de thuissfeer dat ik ongemerkt ook langzaam depressief werd en sociaal geïsoleerd raakte. Het feit dat ik worstelde met inzichten rondom mijn adoptie hielp ook niet echt ; )

In de jaren die volgden gaf ik toe aan drank en softdrugs, om mijn problemen op school niet te hoeven voelen. In de tussentijd vervreemde ik uit zelfbescherming van mijn ouders, die mij vaak als hun therapeut raadpleegden. Ik distantieerde mij van andermans én eigen emoties. Ik bestond niet, alleen als fictief figuur in een fantasiewereld waar ik alles had waar ik van droomde. Op het dieptepunt lag ik weken apathisch op bed, waarbij alleen muziek me in leven leek te houden, met ergens stille hoop op een betere toekomst. Ik overwoog en plande suïcide.

Aan het eind van het vwo zag ik in dat er iets niet klopte aan de agressie en onvoorspelbaarheid van mijn moeder en wist ik haar tot psychotherapie te stimuleren. Ook al ging dit niet geheel zoals gewenst, het was een begin. Mijn moeder, op haar beurt, stimuleerde mij op vechtsport te gaan. Ik begon met kickboksen en aikido, wat me heel veel positieve energie gaf.

Uiteindelijk kreeg ik háár aan het sporten, aangezien ik zelf merkte dat mijn mijn depressie minder werd door 'zelfactualisatie', doen wat je zelf leuk vindt. Dit hielp haar, ze begon zelfs met werken, wat haar veel voldoening gaf. Ik ging er vaker alleen op uit, leerde zelf mijn lust naar kunst en nieuwe ervaringen te volgen, ook al voelde ik me vaak alleen (had geen vrienden)

Aan het begin van mijn studie psychologie miste ik sociale / seksuele ontwikkeling uit mijn pubertijd. Ik vluchtte weg van UvA, waar iedereen al heel volwassen was. Op de VU had ik een langzame start, maar rolde op het laatste moment in een besloten vriendengroepje met wie ik veel meemaakte. Al bleef ik de stille, gesloten jongen die niet genoeg ervaringen/zelfvertrouwen voelde om zich te uiten.

In het derde jaar ging er een schakel om, ik besloot van de ene op de andere dag me niets aan te trekken van anderen. Ik werd open, extravert en super sociaal. De typische 'yes man'. Ik deed super veel, ontmoette op eigen initiatief wildvreemden en voelde me super. Alleen op het gebied van relaties/seksualiteit bleef er onzekerheid/onbeholpenheid.

Het jaar erna kreeg ik mijn eerste relatie, met een buitenlands meisje, dit gaf heel veel positieve en negatieve ervaringen. Zowel mijn eigen als haar onverwerkte problemen zorgden voor veel botsingen en onbegrip, plus een heel groot cultuurverschil. Kort gezegd hebben we elkaar stelselmatig gehaat en bemind, oftewel emotioneel misbruikt. Inmiddels is die relatie een jaar voorbij. Wel ben ik tijdens de relatie mijn zelfvertrouwen op haar gaan baseren, we kluwden, kenden onze eigen verlangens niet, erkenden elkaar niet. Grenzen waren er niet. Automutilatie, SM, brandstichting, alles leek normaal binnen ons verwrongen wereldje.

Hier kwam ik heel verward uit. Ik voelde dat er iets nog niet klopte in mij. Wat ik ook deed, ik beleefde geen plezier in wat ik deed. Ik miste basisvertrouwen. Hiervoor ben ik in therapie gegaan bij een adoptiespecialiste. Dit, samen met grotendeels mijn eigen ontwikkeling en leervermogen, zorgde ervoor dat ik mijn adoptieverleden en pubertijd doorleefde en naar mijn eigen gevoel leerde luisteren. Momenteel ben ik weer terug aan het komen in mijn eigen zelf, ik uit me vrijelijker naar anderen, spontaner en ongedwongen. Ik erken mijn eigen seksualiteit en uit dit naar meisjes, wat ik vroeger niet durfde. Ook sta ik opener voor hun avances naar mij, waar ik vroeger erg van schrok. Naar andere mannen geef ik ook duidelijker mijn grenzen aan. Kortom, er is weer een grote vooruitgang waarbij alles wat ik hiervoor beschreven heb op de schop gaat. Ook al zou de hele wereld mij ter dood veroordelen, zelf voel ik me een goede, creatieve, fantasievolle persoon die het verdient om te leven.

Mijn grootste hobby's zijn vechtsport, dansen (hip hop en tijdens uitgaan), zwemmen/skaten, tekenen, lezen (proza) en schrijven, schietsport, filosofie. Ik heb lang paardgereden en heb nog steeds liefde voor dieren en natuur.

Ik hoop nog vele ervaringen met jullie te mogen delen, zowel positief als negatief!

Groetjes,

MichPeetjuh

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

02 jun 2010 14:12

Ook namens mij... Welkom!

Groetjes,
Petra

Gebruikersavatar
Minerva
Berichten: 17642
Lid geworden op: 28 aug 2006 21:04
Locatie: Breda
Contacteer: Website Google+ Twitter

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

02 jun 2010 20:28

Welkom Michel :)

Interessante studierichting doe jij !
Inzicht als Uitweg..

Zoeza

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

03 jun 2010 03:31

Hoi Mich, welkom hier! Fijn dat je je verhaal zo helder en mooi opgeschreven hebt.

Gebruikersavatar
Lost Soul
Berichten: 1970
Lid geworden op: 29 mei 2010 18:31

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

03 jun 2010 14:34

Welkom :)

Een zeer mooi verhaal, met zowel dieptepunten als ook hoogtepunten. Zoals ik uit het verhaal heb begrepen ben je goed op weg.
If we don't get lost, we'll never find a new route.

MuayKiDo

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

04 jun 2010 00:48

Bedankt voor het warme welkom allemaal!

Fred Haché

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

06 jun 2010 00:47

Hallo Michel,

Grappig, voeger deed ik wel karate, wellicht minder fanatiek. Ben vroeger wel gepest op school, en toen ik het een beetje kon, heb ik ze allemaal stuk voor stuk uitgedaagd waar anderen bij waren. Karate heeft mij wel zelfvertrouwen gegeven.

Vroeger was ik erg introvert, nu meer extravert.

Welkom! cheerqd5

Vrgr. Fred

MuayKiDo

Re: Hallo allemaal! Bienvenue, etc. (MuayKiDo)

06 jun 2010 19:42

GGZbeeldvorming-Fred schreef:Hallo Michel,

Grappig, voeger deed ik wel karate, wellicht minder fanatiek. Ben vroeger wel gepest op school, en toen ik het een beetje kon, heb ik ze allemaal stuk voor stuk uitgedaagd waar anderen bij waren. Karate heeft mij wel zelfvertrouwen gegeven.

Vroeger was ik erg introvert, nu meer extravert.

Welkom! cheerqd5

Vrgr. Fred
Hoi Fred,

Ja, vechtsport zijn inderdaad goed voor je zelfvertrouwen. In tegenstelling tot andere sporten, geven ze ook net dat extraatje voor wanneer puntje bij paaltje komt.

Cheerio

Terug naar “Voorstellen (2007-2011)”